A 90. perc után szenvedte ki Brazília a győzelmet

A 90. perc után szenvedte ki Brazília a győzelmet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Brazília–Costa Rica 2-0.

Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Firmino, 68.), Casemiro, Philippe Coutinho – Willian (Costa, 46.), Gabriel Jesus (Fernandinho, 90.), Neymar

Costa Rica: Navas – Gamboa (Calvo, 75.), Acosta, González, Duarte, Oviedo – Venegas, Guzmán, Borges, Ruiz – Urena (Bolanos, 54.)

Követi-e Brazília Argentínát? Ez volt a kérdés a nap első meccsén – pedig a kezdőrúgásra igazán még fel sem ocsúdott a világ az előző esti döbbenetből, amikor Horvátország cafatokra alázta az argentinokat. A mostani Brazília–Costa Rica-meccstől alapesetben sok izgalmat nem várhattunk volna, de a brazilok az első csoportmeccsüket elszórakozták, csak 1-1 jött össze Svájc ellen, így hirtelen megnőtt a mai tét.

Annyiban persze más volt a helyzet, hogy Costa Rica messze nem annyira erős ellenfél, mint tegnap az argentinoknak Horvátország volt. Ne is finomkodjunk: a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése lett volna, ha Costa Rica győz, de még az is mindenkit megdöbbentett volna, ha döntetlenre kihúzzák. A közép-amerikaiak továbbjutási esélyeiről legfeljebb illendőségből lehetett beszélni a meccs előtt, a brazilok esetében pedig azt számolgatta inkább mindenki, hogy a mexikói-német-svéd csoportból kit kaphatnak a 16 között.

A meccs aztán egész borzalmasan indult: az első félidő felében egy árva kaput eltaláló lövést sem láttunk. A 26. percig kellett várni, hogy legalább egy szabálytalan gól legyen: Marcelo lövése elakadt Gabriel Jesusban, ő lesen állva levette, és a léc alá bombázta, de a bíró ekkorra már sípolt. A brazilok lelkesen támadtak, Costa Rica kontrázott, szépen körbelövöldözték egymás kapuját, de mintha nem mondták volna el nekik, hogy az a téglatest formájú valami a pálya végében, ami előtt a kesztyűs ember áll, fontos hely a fociban.

Galériáért kattintson a képre!
©

Az első félidő közepére pörögtek fel az események. Ekkor már láthattunk valamirevaló támadásokat, és akkor sem panaszkodhattunk igazán, ha kaput eltaláló lövés még mindig nem volt. Erre aztán egészen a 40. percig kellett várni, igaz, Marcelo lövéséhez csak le kellett hajolnia Navasnak. Ettől függetlenül a brazil szurkolók füttykoncertje között vonultak be a csapatok az öltözőbe.

Aztán a második félidő már úgy kezdődött, hogy látszott, a brazilok nem akarnak sokat várni az első gólra. A félidő első öt perce után már 2-0-ra is vezethettek volna, de a legnagyobb helyzeteiket is kihagyták. Nem egyszerűen megélénkült a meccs, annyi eseményt láttunk pár perc alatt, mint az első félidőben összesen, semleges szurkolóként is lehetett élvezni a történéseket. Folyamatosan az az érzésünk lehetett, hogy a levegőben lóg a brazil gól, a pálya másik felén gyakorlatilag nem történt semmi.

A meccs nagyjelenetére azonban egészen a 79. percig kellett várni. Neymar cselezgetett a tizenhatoson belül, majd két védő között elesett, a bíró pedig tizenegyest ítélt. Csakhogy jeleztek a játékvezetőnek, hogy vissza kéne nézni videón az esetet, ő pedig ezután úgy döntött: mégsem jár a büntető.

És amikor már majdnem vége lett, Brazília csak beszenvedte a győztes gólt: Marcelo ívelt középre, Marcelo Jesus rosszul vette át a labdát, de ezzel a mozdulattal gyakorlatilag gólpasszt adott Coutinhónak, aki a kapus lábai között lőtte a labdát a kapuba.

Costa Rica kitámadt, a hatperces hosszabbításban már minden mindegy volt, így a legvégén egy kontrából Neymar belőtte a brazilok második gólját. A jegyzőkönyvben annyi áll: 2-0, de aki látta a meccset, tudja, szó sem volt itt sima győzelemről.

Az E csoportban így Brazíliának 4 pontja van, Costa Rica 0 ponttal áll. A csoport következő meccsét Svájc és Szerbia játssza este nyolckor (a szerbek 3, a svájciak 1 ponttal állnak). Addig is délután 5-kor Nigéria–Izland.

Hozzászólások