szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok lakossága felénél lesz kimutatható 2020-ban a cukorbaj, vagy a prediabetikus állapot, amennyiben folytatódik a jelenlegi tendencia - derül ki a UnitedHealth Group egészségbiztosító friss jelentéséből.

A diabétesz az egyik leggyorsabb ütemben terjedő betegség az Egyesült Államokban, ahol már-már járványos méreteket kezd ölteni. Jelenleg 26 millió amerikai szenved cukorbetegségben, és a becslések szerint további 67 millió embernél mutatható ki a prediabetikus állapot, amelynek nincsenek nyilvánvaló klinikai tünetei.

A UnitedHealth Group kutatása szerint a betegek ellátása a következő évtizedben 3,35 milliárd dollárba (mintegy 681,7 milliárd forintba) kerül majd az amerikai egészségbiztosításnak.

Mint a jelentés kiemeli, a prediabetikus állapotban lévő embereknél már kialakulhat a 2. típusú diabéteszre jellemző inzulinrezisztencia, és megemelkedik a vércukorszint, ám nem eléggé ahhoz, hogy ezt cukorbetegségként diagnosztizálják. A prediabetikus állapothoz olyan rizikófaktorok is társulhatnak, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, megemelkedett vérkoleszterinszint.

Míg a diabéteszben nem szenvedő amerikaiak átlagosan 4400 dollárba (895 ezer forintba) kerülnek évente az egészségbiztosításnak, a cukorbetegek 11 700 dollárba (2,38 millió forintba); tíz év alatt ez az összeg csaknem megduplázódhat, elérve a 20 700 dollárt (4,2 millió forintot).

Az összeállítás szerint az egészségbiztosítás költségei az idei 194 milliárd dollárral (39 423 milliárd forinttal) szemben 2020-ban elérhetik az 500 milliárd dollárt: ennek 10 százalékát költik a cukorbetegekre és a prediabetikus állapotban lévőkre.

A jelentés készítői rámutatnak, hogy a költségek szédületes növekedése nem feltétlenül következik be, ha időben megfelelő lépések történnek annak érdekében, hogy a prediabetikus állapot talaján ne fejlődjön ki a diabétesz. Ezzel kapcsolatban utalnak a diabéteszben kulcsszerepet játszó túlsúlyosság és az elhízás járványszerű terjedésére.

Amennyiben a UnitedHealth jelentésében megfogalmazott javaslatokat széles körben életbe léptetnék, ez országos viszonylatban 10 év alatt 250 milliárd dolláros (50 942 milliárd forintos) költségmegtakarítást eredményezne.

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Kásler szerint hazugság, hogy leállíttatta a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak lefényképezését

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport

Nehezen felejthető cikkben tiszteleg Kubatov Gábor előtt a Nemzeti Sport