szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg a világ egyetlen részén sincs a mikroblogoknak akkora jelentőségük, mint Kínában, aminek az oka a hatalmas népesség és természetesen a tömegkommunikációs eszközök felett gyakorolt szigorú állami ellenőrzés.

Ezek a blogok általában egyszerű, rövid tartalmakat közölnek, hagyományosan a közösségi kommunikációs oldalak (Twitter, Plurk, Tumbler) és a linkmegosztó szolgáltatások (Reddit, Digg) sorolandóak ide. Az ázsiai országban 2010 végén 475 millió internethasználó volt, 19%-al több, mint egy évvel korábban, köztük 230 millió rendszeresen ír blog bejegyzéseket.

Nem hisznek a tévének

Habár a kínai internetezők nagy része is inkább személyes célból, a munkája során, esetleg szórakozásra használja ezeket az oldalakat, a mikroblogok hatékony fegyverré váltak a kormány tevékenységét bírálók, az aktivisták kezében - írta a spanyol El País napilap.

A bloggerek ezeken keresztül terjesztik nézeteiket, cserélnek híreket, és számolnak be olyan visszaélésekről, amelyek a hagyományos csatornákon keresztül nem kerülhetnének a nyilvánosság elé. Ehhez persze ki kell játszaniuk az oldalak üzemeltetőit, akik a nem kívánatos anyagok megjelenésekor nem haboznak törölni kritikus megjegyzéseket, vagy blokkolni a hozzáférést. A fórumokon a hatóságok által fizetett bloggerek gyártják a hivatalos politikának kedvező bejegyzéseket, a cél természetesen a közvélemény befolyásolása.

©

Valószínűleg ezzel függ össze az is, hogy a kínai internethasználók nagy része nem hisz a televíziónak és a napilapoknak. A neten és különösen a mikroblogokon terjedő információknak köszönhetően úgy vélik: ezek gyakran félreinformálnak.

Az év elején elindult arab forradalmi hullám Pekinget is megijesztette. Ezért a kínai hatóságok blokkolták például a Mubarak és az Egyiptom szavak keresését a mikroblogokon, nehogy véletlenül a kínaiak is kedvet kapjanak a demokráciához, a forradalomhoz. A bloggerek ekkor áttértek a Muba, illetve egyes karakterek módosításával létrehozott új, de még beazonosítható keresőszavak alkalmazására.

Ugyanez történt az április 3-án hivatalos álláspont szerint adócsalás, a család és a támogatók szerint viszont egyértelműen politikai aktivizmusa miatt letartoztatott ellenzéki művész, Aj Vej-vej nevével is: egyik percről a másikra kereshetetlenné vált a kínai webes felületen. A hatósági kontrollon átcsúszott "aj vejlaj" kifejezés - amely nagyjából annyit tesz: a jövő szeretete - segítségével azonban a támogatók a letartóztatás és név blokkolása után is bejegyzések százain keresztül követelhették a művész szabadon bocsájtását, egészen addig, amíg ez a kifejezés is a cenzúra áldozatává vált.

A "Kínai Nagy Tűzfal" is áttörhető

A kínai cenzorok nem kímélték a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-pót, valamint a demokráciáért küzdő mozgalom egyik vezéralakját, Hu Jiát sem. Leginkább a június 22-én óvadék ellenében szabadon bocsájtott Aj Vej-vej ellen és mellett harcoló bloggerek csatája élesedett tovább. Újabb és újabb elnevezések - a kedveskedő Aj Pangzi, azaz Dundi Aj, másutt Lao Aj (Öreg Aj) - bukkantak fel a világhálón. Egy, a cenzúrán átcsúszott bejegyzés feltette a kérdést: "Vajon lehetséges-e, hogy egy napon Dundi Ajra szavazzunk az elnökválasztáson? Valószínűleg nem."

A névadásokon túl a szabad információáramlásért folytatott harc hatékony eszközének bizonyulnak a neten a szövegekről készített fényképek, amelyeket nehezebb azonosítani, valamint a szövegek írásrendjének a megváltoztatása: vízszintes helyett függőleges sorok alkalmazása.

Az információk ellenőrzése abszolút prioritást jelent a Kínai Kommunista Párt számára. Úgy tűnik azonban, hogy az információáramlás sebessége a pártcenzorok ellen dolgozik. Mire megtalálják a politikailag fenyegető bejegyzéseket, információkat, addigra azokat már ezer meg ezer felhasználó olvasta és küldte tovább.

Ami pedig a kínai mikroblogokon nem megy át, arra természetesen ott vannak a külföldiek, mint például a már említett Twitter. Bár ez is blokkolható, a Tor, az Ultrasurf és egyéb proxy szerverek segítségével a "Kínai Nagy Tűzfal" is áttörhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Képekbe rejtett fájlokkal kerülhető meg az internetes cenzúra

Egy új módszer megjelenése miatt aggódhatnak azoknak az országoknak a vezetői, ahol divat korlátozni a polgárok hozzáférését a külföldi weboldalakhoz. A digitális szteganográfiának nevezett technikával megkerülhetővé válik a szigorú cenzúra.

MTI Tech

Durva internetcenzúra Pakisztánban

A pakisztáni kormány elrendelte a nagy internetes oldalak - Google, Yahoo, YouTube - ellenőrzését abból a szempontból, hogy tartalmaznak-e iszlámellenes tartalmakat.

Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi

Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég