szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Állam területe felett a hét végén felrobbant hatalmas "tűzgömb" két darabkáját találták meg Kalifornia északi részén, a Sierra Nevada hegység lábánál.

"A darabok egyenként 10 gramm súlyúak" - jelentette be John T. Watson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) geofizikai és bolygófizikai intézetének professzora, aki szerint további leletekre lehet számítani. A megsemmisült meteor darabkái 16 kilométer hosszúságú sávban szóródhattak szét. A szakértők szerint a lángoló meteor a Naprendszer keletkezésének idejéről, 4-5 milliárd évvel ezelőttről származik.

Bill Cooke, az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA meteorszakértője a minibusz nagyságú égi jövevény súlyát 70 tonnára becsüli. A meteor azonnal felrobbant, amint a Föld légkörébe ért, a jelenséget a kaliforniai Sacramentótól Las Vegasig, illetve Nevada egyéb részein is észlelték. Pusztulásakor akkora energia szabadult fel, mint 5 kilotonnás robbanáskor. (A Hirosimára ledobott amerikai atombomba 15 kilotonnás volt.)

Robert Ward egy parkban talált rá az egyik darabra
©

Becslések szerint a meteoritok óránkénti 80 ezer kilométeres sebességgel érnek a légkör felső rétegeibe. A kőzet és a levegő között olyan erős a súrlódás, hogy a meteor egyszerűen elpárolog - érzékeltette Tim Spahr, a Harvard Egyetem kisbolygókutató központjának igazgatója. Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) a vezetője szerint ekkora méretű meteor legfeljebb évente egyszer ér a Föld légkörébe, többségük azonban az óceán vagy lakatlan vidékek fölött robban fel. A felrobbant meteor nem szerepelt a Föld közeli objektumok listáján.

"Sok millió hasonló objektum van, amelyekről nincs tudomásunk, hiszen ezek túl kicsik az észleléshez, csak akkor vesszük észre ezeket, amikor az orrunk előtt bukkannak fel" - tette hozzá Yeomans.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt