szerző:
hvg.hu

A legmodernebb technikát képviselő HMS Daring Glasgowban ereszkedett a vízbe. A több mint hatszázmillió fontos hajóból további öt készül majd.

1.  Repülőfedélzet Lynx vagy Merlin típusú harci
     helikopterek számára
2.  Navigációs radar
3.  Nagyhatótávú légvédelmi radar
4.  Kommunikációs torony
5.  Kiskaliberű gépágyú
6.  Többfunkciós rakétavezérlő radar
7.  Tűzirányító rendszer
8.  Vertikális indítórendszer rövid-, és hosszútávú
     rakétáknak
9.  Közepes kaliberű főgépágyú
10.Orr-szonár
A 150 méter hosszú Type 45 típusú romboló vízkiszorítása 7350 tonna, ezzel közel 2000 tonnával nehezebb  legnagyobb méretű elődjénél, a Type 42-nél. Az úgynevezett D-osztályú rombolók 2009-ben állnak majd szolgálatba, s a BBC értesülései szerint tűzerejük darabonként megegyezik egy teljes flotta 42-essel.

Az ünnepélyes ceremónián minden korosztály képviseltette magát, a csecsemőktől a hadiveteránokig. A hajó sikeres vízretétele után léggömbök emelkedtek a magasba, s a katonai rezesbanda is rázendített.

A bonyolult művelethez közel 680 tonnányi láncra és sodronykötélre volt szükség, hogy a csatahajó ne csapódjon a közeli Braehead bevásárlóközpontba.

Az HMS Daring elsődleges feladata az lesz, hogy a brit erőket a légitámadásoktól védje meg. Fegyverzetében többek között szerepel a Principal légvédelmi rakétaelhárító rendszer, amely több száz kilométeres körzetben képes a légtér felügyeletére.

„A harci rendszerek a legmodernebb technológiát képviselik, s a meghajtás is teljes mértékben elektronikusan történik” – nyilatkozta a BBC-nek Dean Woodruff, a brit haditengerészet őrnagya.

A brit Királyi Haditengerészet megbízására tevékenykedő BA Systems Naval Ships hajóépítő üzemben az elkövetkezendő 6-7 évben végeznek majd a Type 45-ökkel kapcsolatos munkákat.

„Ez a megrendelés több mint 2500 embernek jelent munkát” – magyarázta Vic Emery a BAE ügyvezető igazgatója. „Jelenleg hat hajóra van megbízásunk, de elképzelhető, hogy a Védelmi Minisztérium további nyolcra ad majd megrendelést.”

A HMS Daring fedélzetén nagyobb hely biztosítja a legénység pihenését, s itt található az első, direkt hadihajóra tervezett edzőterem is. Minden fekhely mellett internetcsatlakozás segíti majd, hogy a legénység tagjai tarthassák a kapcsolatot a családjukkal szolgálat közben.

„A HMS Daring annak a programnak a keretében jöhetett létre, amelynek célja, hogy csökkentse a hadihajók számát, azáltal, hogy jóval hatékonyabb új hajókat állítunk hadrendbe” – nyilatkozta John Reid védelmi miniszter a BBC-nek. „Évtizedek óta ez a legnagyobb szabású fejlesztési programunk. Ráadásul rengeteg embernek tudunk munkát biztosítani az elkövetkezendő évekre.

A HMS Daring a végleges hadrendbe állítás előtt egy újabb szárazdokkba kerül, ahol az utolsó simításokat végzik el rajta. A jármű a Brit Haditengerészet hetedik Daring nevű hajója lesz.

A brit Védelmi Minisztérium összesen 5 és fél milliárd fontot költött a Daringre és testvéreire, az HMS Dauntlessre, a Diamondra, a Defenderre, a Dragonre és a Duncanre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Sci-fi-be illő flottát fejleszt az amerikai haditengerészet

Az Egyesült Államokban sikeresen befejezték a mindezidáig talán legfuturisztikusabb fegyver, a DD(X) romboló kompozitanyagokból épülő fedélzeti építményeinek tesztjeit. A 100 milliárd dolláros költségvetésű projekt során 2020-ig soha nem látott csapáserőt hordozó romboló- és cirkálóflotta épül.

MTI Világ

Utaslázadás egy luxushajón

Lázadás tört ki a világ legnagyobb luxushajóján, a Queen Mary 2-n, de nem a legénység, hanem az utasok között, akik szerint az üzemeltető társaság a hajó meghibásodása miatti időveszteséget az ő kárukra akarja behozni.

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés