Eddig nincs bizonyíték arra, hogy részegen repültek az űrhajósok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A NASA áttekintette az elmúlt tíz év űrrepüléseinek dokumentációját, és nem talált bizonyítékot arra, hogy űrhajósok ittas állapotban szálltak be valamelyik űrrepülőgépbe és a Szojuz orosz űrhajóba - közölte helyi idő szerint szerdán, az Endeavour űrrepülőgép elindítása után az amerikai űrhajózási hivatal vezetője.

A NASA nyomozást végzett minden olyan repüléssel kapcsolatban, amelyben részt vett űrrepülőgép, vagy a Szojuz vagy a sugárhajtású T-38-as kiképző repülőgép, ha azt űrhajósok vezették - tette hozzá Michael Griffin.

A vád orvos szakértők egy csoportjától származik, amelyet felkértek arra, hogy vizsgálja felül az űrhajósok testi-lelki egészségének vizsgálati rendszerét. Ennek előzménye, hogy őrizetbe vettek egy volt női űrhajóst: emberrablási kísérlettel  gyanúsították. A szakértők jelentése júliusban készült el. Eszerint legalább kétszer előfordult, hogy űrhajósok ittas állapotuk ellenére beszállási engedélyt kaptak. Az egyik repülést egyéb hivatalos okokra hivatkozva el is kellett halasztani.

Griffin kijelentette, hogy nagyon meg lenne lepve, ha a felmerült vádnak lenne bármilyen alapja. Az űrhajósokra az indulás előtt 12 órás alkoholfogyasztási tilalom vonatkozik, és csak akkor lehet alkalmuk szeszesital fogyasztására, ha kifejezetten keresik ezt a lehetőséget, és tudják is titkolni, mert az indulás napján szinte egy pillanatra sem maradnak egyedül - mondta.