Bean nekünk ír!

Bean nekünk ír!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak.

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak. Dokumentációk, szakdolgozatok, cikkek stb. készítésére elsőrangú, azonban a képek és táblázatok kezeléséhez csak a nagyon alap eszközök állnak rendelkezésünkre.

A táblázatkezelés tulajdonképpen borzalmas benne, de nem lehetetlen, ráadásul ha azt vesszük, hogy a program még az 1.0-s verziószámot sem érte el - most éppen a 0.98-nál tart -, akkor azért van remény, hogy ebbe az irányba is fejlődik majd. Szövegszerkesztőnek viszont már most is tökéletes, ráadásul a magyar helyesírás-ellenőrzés is működik vele (MySpellX).
Első pillanatban ugyan szokni kell, hogy a felső eszköztárban semmilyen formázási lehetőséget nem találunk. Ezt - a népszerű Mellelhez hasonlóan itt is - az Inspectorba „rejtették” a készítők. Ott azonban teljesen szabadon garázdálkodhatunk a szöveggel, a karakterjellemzőkön kívül a bekezdések, sortávolság, elrendezés is itt állítható.

Nem vicces, hasznos!

A Mellel 2-vel ellentétben itt a Word és RTF formátumok nem Export és Import lehetőségként, hanem a Save és Open ablakokban használhatók, ami jóval kényelmesebb megoldás, ha fontos számunkra a kompatibilitás és gyakran mentünk mondjuk DOC formátumba. Nem csak az említett két formátummal birkózik meg, írja és olvassa a Word 2003 XML és RTFD fájlokat is.
A szövegformázásokat segíti a stílusmásolási lehetőség, ha pedig valaki jobban szeret mondjuk a nosztalgikus fekete alapon zöld betűk felületen írni, tetszőlegesen változtathatja a háttér és a szöveg színét az Alternate Colors menüponttal (ez természetesen a végeredményre nincs hatással).
A program sokat segít azoknak, akiknek fontos, hogy folyamatosan nyomon kövessék a karakterek, szavak számát írás közben. A Bean ezt az alsó információs sávban mutatja, s ha kijelölünk egy szövegrészt, akkor a kijelölésre vonatkozó adatokkal szolgál azonnal. Ha ennél bővebb információra vágyunk, a Get Info gombbal ahhoz is hozzájuthatunk.
A Bean természetesen unibin, vagyis PPC-s és Inteles Macen is remekül használható. Aki szövegszerkesztéssel keresi a kenyerét és nincs szüksége extrákra (többek között szövegbe illesztett képekre), feltétlenül tegyen vele egy próbát! Akinek ennél több formázási és tördelési lehetőségre van szüksége, az inkább voksoljon a Pages új verziójára.


Hozzászólások