Szemmel irányítható a világ legjobb sebészrobotja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Képes a műtéteket végző orvosok szándékait érzékelni egy új brit sebészrobot. A szemmozgás szerint operáló rendszer emellett képes a szövetek mögé is lát, valamint megtiltja, hogy az orvos véletlenül belevágjon bizonyos területekbe - adta hírül a The Guardian.


Da Vinci: a szempillantásból is ért
Az Imperial College London fejlesztőcsapata az orvosi piac jelenlegi legfejlettebb robotizált sebészi rendszerét, az Intuitive Surgical cég Da Vinci fantázianevű monstrumát alakította át. A készülék alapesetben mechanikus karokkal végzi a műtéteket: ezeket a karokat az orvosok irányítják, magát a műtétet (és a karok helyzetét) pedig képernyőn tudják végigkövetni.

Mindezt úgy akarják átalakítani, hogy a sebész karja helyett szemével irányíthassa az operációt. A Da Vinci bővítése ugyanis az orvos szemmozgásából ítéli meg, hogy az operált zóna pontosan melyik részén is kell vágásokat ejtenie. A fejlesztők szerint a robotok egyébként csak az orvos kézmozdulataira figyelnek, így rengeteg, az operáció pontosságát és sikerességét befolyásoló emberi figyelmi tényezőt hagynak figyelmen kívül.

A rendszer kvázi a sebész agyának felhasználásával számolja ki a szövetmélységet és épít fel egy háromdimenziós térképet az éppen vizsgált szövetrészről - árulta el a The Guardiannek Lord Darzi brit egészségügyi miniszter. A szoftver gyakorlatilag stabilizálja a mozgó szövetek képét, így a folyamatosan lüktető szív helyett is csak egy álló szív képét követhetik a műtőorvosok - mindeközben az operálóeszközök átveszik a szív mozgásának ritmusát és szinkront tartanak vele, biztos és precíziós operálást biztosítva ezzel.

Használni akarják a rendszerben az úgynevezett augmented reality által biztosított előnyöket is. A szoftver összekeveri a Da Vinci által látott előszövetes képeket az operáció előtt készített szkenekkel, így az orvosok képesek "átlátni" a szöveteken és pontosan meg tudják állapítani például a lehetséges tumorok helyzetét is. Lord Darzi szerint ezzel elkerülhető az, hogy az orvosok az egészséges szövetrészeket is eltávolítsák. Igen költséghatékony a miniszter szerint, ha egyaránt csökkenteni lehet a fizikai és fiziológiai traumát, a betegeket ugyanis hamarabb haza lehet engedni, és hamarabb is lehet munkába küldeni őket.

A rendszerben létre lehet hozni virtuális "mentes" zónákat is, amelyekhez a robot nem hajlandó hozzáérni, így az orvos véletlenségből sem tud beléjük vágni.