A majmok is szeretnek örömet szerezni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A csuklyásmajmok imádnak ajándékozni, akárcsak az emberek - derült ki amerikai kutatók kísérletei során.

Az újvilági majmok, ha csak módjukban áll, rendre megosztják a finom falatokat társaikkal, ami arra utal, hogy empatikus lények - állítja az atlantai Emory Egyetem Yerkes Főemlőskutató Intézetének csoportja.

"Úgy tűnik, hogy törődnek a többiek jólétével" - mondta Frans de Waal, a kutatás vezetője. De Waal és kollégái nyolc nőstény csuklyásmajmot párokban vizsgáltak. Választhattak, hogy csak magukat vagy a társaságukban lévő másik majmot is jutalomfalathoz juttatják - azaz proszociális viselkedést mutatnak. Ebben az esetben az ajándékozó nem kapott nagyobb jutalmat.

"A kísérleti állatok általában a proszociális viselkedés mellett döntöttek, amikor a partnerük rokon vagy barát volt" - magyarázta de Waal.

Ugyanakkor közel sem ennyire nagyvonalúak a majmok az ismeretlenekkel szemben. Ilyenkor főként az "önző" megoldást választották. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy a proszociális viselkedésforma együttérző, empátiás alapú.

Az intézet munkatársai a következőkben azt vizsgálják, hogy vajon azért kedvelik a csuklyásmajmok az ajándékozást, mert szeretnek együtt enni, vagy azért, mert szeretik látni a másik örömét.

Eddig az a tény már ismert, hogy mind a természetben, mind fogságban a majmok egymás mellett kuporogva étkeznek.