Több tonnányi sültmarha © AP |
Pearce elmondása szerint meglehetősen kevés támpontunk van az űrben tapasztalható szagokkal, illatokkal kapcsolatban. Az elenyésző számú információ olyan űrhajósoktól származik, akik már jártak űrsétán - sisakjuk levétele után mindannyian különleges ingerekről számolt be: az eddigi tapasztalatok sült marháról, forró fémről vagy olyan szagról számolnak be, amelyet motorbicikli hegesztése közben érezni. A kémikus úgy nyilatkozott, hogy a marha szagát már sikerült előállítani, jelenleg a forró fémen dolgoznak, amely jóval nagyobb kihívás, valószínűleg egy magas energiaszintű molekuláris vibrációról van szó ezesetben.
Hasonló esetről számolt be az ISS nemzetközi űrállomás munkatársa, Don Pettit is, aki űrsétáról visszaérkezett társain érzett fémszerű, kellemes, édes, fémeskés illatot, amely emlékeztetett a hegesztés szagára, valamint ruhán jobban lehett érezni, mint fémen vagy műanyagon.