Sültmarhaszag terjeng a világűrben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az űrben sült marha, forró fém és motorbickli-hegesztés szaga terjed a NASA kutatói szerint - adta hírül a brit Telegraph.

 

Több tonnányi sültmarha
© AP
A NASA Steven Pearce kémikust kérte fel arra, hogy reprodukálja egy laboratóriumban az űr szagát. Kutatása az intézmény nyilatkozata szerint arra lesz jó, hogy ingerhűen készíthessék fel az űrhajósokat a világűr körülményeire: a reális tréning során nemcsak hatalmas vizestankban fogják az asztronauták a súlytalanságot megélni, hanem a tervek szerint az év végén már az űrben terjengő szagokkal is találkozhatnak.

Pearce elmondása szerint meglehetősen kevés támpontunk van az űrben tapasztalható szagokkal, illatokkal kapcsolatban. Az elenyésző számú információ olyan űrhajósoktól származik, akik már jártak űrsétán - sisakjuk levétele után mindannyian különleges ingerekről számolt be: az eddigi tapasztalatok sült marháról, forró fémről vagy olyan szagról számolnak be, amelyet motorbicikli hegesztése közben érezni. A kémikus úgy nyilatkozott, hogy a marha szagát már sikerült előállítani, jelenleg a forró fémen dolgoznak, amely jóval nagyobb kihívás, valószínűleg egy magas energiaszintű molekuláris vibrációról van szó ezesetben.

Hasonló esetről számolt be az ISS nemzetközi űrállomás munkatársa, Don Pettit is, aki űrsétáról visszaérkezett társain érzett fémszerű, kellemes, édes, fémeskés illatot, amely emlékeztetett a hegesztés szagára, valamint ruhán jobban lehett érezni, mint fémen vagy műanyagon.