iPhone OS 3.0, új iPhone 3G S, új MacBookok és OS X Snow Leopard

iPhone OS 3.0, új iPhone 3G S, új MacBookok és OS X Snow Leopard

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Új MacBook ProMegújult a MacBook család is.

Új MacBook Pro
Megújult a MacBook család is. A 15”-os MacBook Proban, hasonlóan a 17”-os változathoz immár nem cserélhető az akku házilag, cserébe viszont tovább bírja (7 órán át és legalább 5 évig működőképes). Az ExpressCard bővítő helyett SD kártyás bővítőhely került a gépbe. A gép lelkét akár 3 Ghz-es Intel processzor is adhatja, kérhetünk bele 500 GB-os merevlemezt és ha kedvünk tartja 8 GB-ig bővíthetjük a rendszermemóriát. Az alapkiszerelést 300 dollárral kapjuk olcsóbban, mint korábban (a bevezető ár 1699 dollár, de a 17”-os modell ára is 2499 dollárra csökkent, ebben van ExpressCard bővítési lehetőség is).

A MacBook család

Az Apple bemutatott egy 13”-os MacBook Pro változatot is, amely szintén SD bővítővel rendelkezik és 8 GB-ig bővíthető a memóriája. A mostanában megszokott NVIDIA 9400M videóvezérlőt kapta.
Frissült a MacBook Air is, az alap változatért 1499 dollárt kell majd fizetnünk, az SSD-vel szerelt verzió pedig 1799 dollárba kerül.
További információk itt >>>

OS X Snow Leopard
A következő generációs OS X 64 bites alapokra épül, s az Apple elsősorban a teljesítményre és megbízhatóságra helyezte a hangsúlyt, nem a külsőségekre. A Finder például ránézésre mit sem változott, miközben a kódot teljesen átírták. Rendkívül sokat gyorsult is a rendszer (bár nekünk eddig sem tűnt lassúnak). A telepítés is 45%-al gyorsabban megy végbe, és a rendszer alkalmazásai (Quick View, Preview stb.) is gyorsabban dolgoznak.

OS X Snow Leopard: szeptembertől lesz megvásárolható

Az eddig béta változatban elérhető Safari 4.0-ból a végleges kerül alapértelmezett böngészőnek a Snow Leopardba, de ez mától elérhető a jelenlegi OS X-ekre és Windowsra is (az Apple szerint a leggyorsabb böngésző lett mindkét platformon).
A Snow Leopardban új verzióval jelentkezik a QuickTime is. A QuickTime 10 (X) új felületet, hardveres gyorsítást és új funkciókat kapott. A videók lejátszása helytakarékosabb, és kényelmesebben vághatjuk a megnyitott fájlokat. Lehetőségünk van a videókat egy kattintással megosztani a YouTube-on, vagy a MobileMe tárhelyen, illetve egy mozdulattal átküldhetjük azokat az iPhone-ra vagy az Apple TV-re.
Ettől függetlenül azért akadnak látványos újdonságok is. Például a Dock is kapott Exposé lehetőségeket (ezzel az aktuális alkalmazás ablakait rendezhetjük el Exposé-szerűen). Megújult a Stacks is, amely immár almappákat is kezel, a Finderben ikon nézetben játszhatunk le videót, vagy lapozgathatunk PDF fájlokat, az ikonok nagyítása pedig sokkal kényelmesebb lett a Finder alján elhelyezett csúszkával.

Érdekesség, hogy a Spotlight immár a korábban meglátogatott weboldalak teljes szövegében is képes keresni!
A 64 bites alapoknak köszönhetően drasztikusan nőtt a kezelhető RAM mennyisége, a rendszert optimalizálták a többmagos processzorokkal való hatékonyabb együttműködésre, s a fejlesztők a processzor mellett kihasználhatják a grafikus kártyák teljesítményét is (OpenCL).
Az új OS X immár tökéletesen illeszkedik a Microsoft Exchange rendszerébe, ennek szolgáltatásait elérhetjük a Mailben, az Address Bookban és az iCalban is.
A rendszer ára 29 dollár lesz a Leopard felhasználók számára, és szeptembertől lesz megvásárolható.

iPhone 3.0
Természetesen bejelentésre került a legújabb iPhone OS 3.0 is. A rendszer újdonságairól korább már írtunk, így most egy gyors felsorolást adunk csak, illetve megjelenés után részletes tesztet is írunk majd az megújult rendszerről.
Természetesen bekerült végre az OS-be a copy/paste funkció, több képet is beilleszthetünk a Mail levelezőbe, illetve minden Apple alkalmazás működik fekvő módban is, ami a szélesebb virtuális billentyűzet miatt kényelmesebb gépelést tesz lehetővé.
Az új Messages alkalmazás immár MMS-eket is kezel, de lesz lehetőség képek, fájlok, névjegykártyák küldözgetésére is. A Voice Memos programmal hangjegyzeteket készíthetünk, s megújult a Calendar is, ezentúl elérhetünk vele CalDAV naptárakat.

Június 17-től letölthető

Kereshetünk a levelekben és van Spotlight keresés rendszerszinten. Végre szinkronizálhatjuk a Notes bejegyzéseket, van live streaming, sztereó Bluetooth, VPN on demand, YouTube feliratkozási lehetőség, szülői felügyelet (limitálható a megvásárolható filmek korhatára a telefonon), adathalászat elleni szűrés stb. Közel száz új funkciót találunk a rendszerben.
Mindent egybevetve egészen tisztességes újításokat - illetve hiánypótlásokat - kapott az új rendszer.
A sokak által várt funkciók egyike a Tethering, amely lehetővé teszi, hogy a telefon megossza az internetkapcsolatot mondjuk egy PC-vel vagy Macintosh-sal, USB-n vagy Bluetooth-on keresztül.
Az új rendszerben érezhetően gyorsabb lett a mobil Safari, lehetőség van stream videók lejátszására, van HTML 5 támogatás és beépítették az auto-fill funkciót is, az űrlapok gyorsabb és egyszerűbb kitöltéséhez.
További információk itt >>>

A Find My iPhone funkcióval - a MobileMe szolgáltatáson keresztül - meghatározhatjuk telefonunk helyzetét (kikapcsolt készülék esetén is!), ha esetleg elhagynánk, sőt, megadhatjuk, hogy a telefonon jelenjen meg figyelmeztető jelzés, amelyben mondjuk közzétehetünk egy telefonszámot, amelyet a becsületes megtaláló felhívhat (a funkció hasznosságát most ne kérdőjelezzük meg...). Az már életszerűbb, hogy az elveszett telefon minden adatát lehetőségünk van törölni is így, távolról.

A rendszer számos külső eszköz csatlakoztatását és használatát is támogatja (a dokk-csatlakozón vagy Bluetoohon keresztül).
A Google Maps bármely alkalmazásba beépíthető, s immár van turn-by-turn navigációs lehetőség is, ami megnyithatja az utat a komoly GPS útvonaltervező szoftverek előtt. Olyannyira, hogy a TomTom már be is jelentette saját alkalmazását és a hozzá használható autós kiegészítőket.
Az iPhone 3.0 rendszer ingyenesen letölthető az iPhone-okra, az iPod Touch-okra pedig 10 dollárért vásárolható meg, mégpedig június 17-től.

iPhone 3G S
Az Apple egyben új iPhone változatot is bemutatott, amely az iPhone 3G S (Speed) elnevezést kapta. Nevéhez hűen gyorsabb mint elődje (átlagban több mint kétszer gyorsabb a korábbi 3G modellnél), de külsőleg nem változott. A 3G S támogatja az OpenGL|ES platformot és a 7.2 Mbps-es HSDPA-t. 3 megapixeles autófókuszos kamerát kapott (auto macro funkcióval) és videórögzítésre is használható (30 fps VGA, hanggal). Az elkészített videót akár meg is vághatjuk a telefonon (persze azért ne a Final Cutra gondoljunk, gyakorlatilag a QuickTime X Trim funkcióját kapta meg a telefon). A kész anyagot elküldhetjük MMS-ben, vagy felölthetjük MobileMe vagy Youtube elérésünkre. 

Július elején nálunk is kapható az iPhone 3GS

Használhatunk hangos tárcsázást és az iPod funkciókat is irányíthatjuk beszéddel. Akár digitális iránytűként is használhatjuk az új telefont a Compass alkalmazással. Érdekesség még a hardveres titkosítási lehetőség, és a hosszabb üzemidő.

A készülék 16 és 32 GB-os változatban lesz kapható (199 és 299 dolláros áron, de ezek a kinti árak), fekete és fehér színben. Az iPhone 3GS itthon július 9-től lesz elérhető. 
Lesz egy 99 dolláros iPhone is, 8 GB memóriával.
További információk és videók itt >>>

Hozzászólások