Nem tűnik el a spam: rendeljük a Viagrát és az orosz menyasszonyokat is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő jelentést publikált a kéretlen emailes üzenetekkel foglalkozó MAAWG (Messaging Anti-Abuse Working Group) csoport. Közvéleménykutatásuk azt mutatja ugyanis, hogy a netezők több mint egytizedét érdekli a kapott spamek tartalma és meg is kattintja a bennük található linkeket, mindez pedig igen jövedelmezővé teszi a spambizniszt - írja az Ars Technica.


A MAAWG nyolcszáz amerikai internetezővel készített közvéleménykutatást a spamek témakörében telefonon, illetve a neten keresztül. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozta azt, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de tisztában vannak az internetes biztonságtechnika alapjaival és használnak is valamilyen típusú spamszűrőt. A válaszadók 82 százaléka tisztában volt azzal is, hogy mi is a spamek elküldéséért felelős botnet, ezzel szemben igen kevesen gondolták azt, hogy bármilyen mértékben is ki lennének téve a botnetek fenyegetéseinek.

48 százalék válaszolta azt, hogy sosem kattintott a spamekben kapott linkekre, a válaszadók másik fele azonban igent válaszolt erre: 12 százalékuk azért, mert ténylegesen érdekelte őket az emailben szereplő termék vagy szolgáltatás, 17 százalékuk azért, mert félrekattintott és hibázott ezzel, 13 százalékuk nem tudta, hogy miért, de egyszerűen csak kattintott, 6 százalékuk pedig egyszerűen csak kíváncsi volt, hogy mi történik.

A MAAWG elmondása szerint míg az internetezők kis százaléka kattint csak a spamekben található linkekre, tényleges számokra lefordítva ezt olyan jelentős számokat kapunk, amelyek ismeretében megéri fenntartani az egyébként is automatizált spambizniszt - a Microsoft áprilisi biztonsági jelentésében állította, hogy az internet teljes email-forgalmának három százaléka a tényleges tartalom, a többi 97 százalék pusztán kéretlen spam.