Mos, főz, takarít a robotszobalány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul a dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány.

A Mahru-Z fantázianevű, emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és hat ujjal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat - számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média. "Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a vizuális képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat és felismeri, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja azokat" - mondta el a Korea Times című lapnak adott interjújában, Ju Bam Dzse, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője.  
   
"Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel" - tette hozzá a szakember. Az intézménynek két évébe tellett a soha el nem fáradó szobalány kifejlesztése, amely 1,3 méter magas, a súlya pedig 55 kilogramm. Az új robot képes együttműködni a még kerekeken guruló korábbi változatával, a Mahru-M-mel, mivel mindkettőjük könnyen irányítható egy távoli számítógépről. 
   
Az emberi mozdulatok utánzásában a jelenleg legfejlettebbnek számító Mahru-Z amellett, hogy felismeri az elvégezendő aprófeladatokat, a kutatók elmondása szerint még arra is képes, hogy olyan feltételek között dolgozzon, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára. Ám mindezek ellenére a robot kereskedelmi forgalomba kerülése még meglehetősen messze van. A tudományos intézet évente nagyjából 3,5 millió dollárt (652 millió forint) költ a robot kutatásra. 2006 óta pedig némi állami támogatást is kapnak a munkájukhoz.