14,7 milliárd dolláros szemétdomb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ABI Research tanulmánya szerint az e-hulladék hasznosításának piaca a 2009-es 5,7 milliárd dolláros szintről 14,7 milliárdosra nő 2014 végére.

Az elavult elektronikai eszközökről, számítógépekről, működésképtelen telefonokról sokaknak kizárólag a környezetszennyezés jut eszébe. Igaz, ha megfelelő technológia híján próbálja valaki az e-hulladékot hasznosítani, veszélybe sodorhatja önmagát, és környezeti kárt is okozhat. Ám az ABI Research e-Waste Recovery and Recycling című tanulmánya szerint az e-hulladék feldolgozásának piaca a 2009-es 5,7 milliárd dolláros szintről 14,7 milliárdosra nő 2014 végére. A szakemberek 20,8 százalékos növekedési rátával számoltak. Az elektronikus hulladék újrahasznosítása a technológia fejlődésének köszönhetően egyre költséghatékonyabb, a megfelelően begyűjtött és ártalmatlanított elektronikus hulladékból nyert anyagok újrafeldolgozása hatalmas üzlet – hangsúlyozza az elemzés.

Ma Magyarországon becslések szerint 100-120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik. Ennek kevesebb mint felét, 2009-ben 40-43 ezer tonnát dolgoztak fel, ami néhány dekagramm eltéréssel az EU előírása szerint négy kilogramm/fő/éves minimumnak felel meg.

Tihanyi Ervin, a fémhulladékok begyűjtésével, kezelésével és hulladék haszonanyagok kereskedelmével foglalkozó Inter-Metal cégcsoport e-hulladék üzletágának vezetője rámutat: „Az említett érték elsősorban azért nő jelentősen, mert növekszik a berendezések visszagyűjtésének hatékonysága. Másrészt az ipar eredményességét az is növelheti, ha bizonyos – nehezen és drágán ártalmatlanítható - veszélyes anyagokat nem használhatnak már a gyártók. Harmadrészt pedig a nyersanyagárak, elsősorban fémek, nemesfémek ára is megemelkedett az utóbbi hónapokban. A piaci várakozások szerint a folyamat továbbra is tart. Márpedig az elektronikai hulladékok egyértelműen hasznosítható anyagokat tartalmaznak – a vastól az aranyig, persze jelentősen eltérő mennyiségben.”

Egyetlen trend hat ez ellen: a berendezések egyre kisebbek lesznek, egyre kevesebb fémet tartalmaznak. Gondoljunk csak az mp3 fejlődésére. Régen tízkilós rádiós magnóval a vállán hallgatott zenét valaki, azután eljutottunk a walkmanig, ami még mindig tízszer akkora, mint a mai mp3 lejátszó. Logikusan a bennük levő anyagmennyiség is csökken. Ugyanakkor ha többet adnak el ezekből, az valamelyest ellensúlyozza a folyamatot.

„A begyűjtés, hasznosítás, ártalmatlanítás tiszta költsége az e-hulladék esetében hatvan-száz forint kilogrammonként. Ha sikerül hasznosítani az e-hulladékot, abból tíz és 120 forint közötti összeg származhat”– folytatta a szakember. A feldolgozás technológiájának javulásával, bár maga a technológia drágább, hosszabb távon a feldolgozásra fordított összeg csökken, azaz az eredmény nő."
 
Az e-hulladék kezelésének költsége jelenleg húsz-harminc százalékkal magasabb, mint a bevétel, ezért van szükség olyan jogszabályokra a hulladékfeldolgozók szerint, melyek kötelezik a gyártókat, hogy oldják meg az e-hulladékuk kezelésének problémáját.