Tíz sci-fi álom, ami nem valósult meg 2010-re

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A wired.com összeállította a tíz legfőbb dolgot, amit a sci-fik 2010-re már megvalósíthatónak tartottak, de végül mégsem realizálódtak.

Az első ilyen szerkezet természetesen a repülő autó - a Jetson család repülő csészelját azonban hiába keresnénk ma az utakon, illetve a levegőben. A Wired szerint ennek nem is elsősorban technikai, hanem inkább társadalmi okai vannak. Az ilyen repülő autók ugyanis inkább repülő bombákként funkcionálnának. Terroristák, őrültek használnák ki a lehetőséget, felhőkarcolóknak, kormányzati épületeknek hajtanának, esetleg robbanóanyaggal megrakva.

A második meg nem valósult álom a holdbázis. Ez elvileg már 1999-ben megépülhetett volna “Alfa Holdbázisként”, ahogy azt a hasonló című sorozat is sugallta, de ez mégse történt meg. Ehelyett néhány legénység nélküli landolást, illetve becsapódást hajtott végre az emberiség a Holdon idén. A működő munkaállomás ugyanakkor évtizedekre van még tőlünk, akár 2069-ig is kitolódhat a dátum a Wired szerzője szerint.

Szintén elmaradtak az öregedés elleni tabletták, ugyanakkor a nanotechnológia a lap szerint némi reményt nyújt: kis robotok lenyelésével belülről építhetjük újjá magunkat – esetleg már a közeljövőben.

Egyelőre nincs bázisunk a Holdon
©

A Jupiterre tervezett út, amelyek a 2001: Űrodüsszeiából ismert, szintén messze van a realitástól. A Wired szerint évszázadokra vagyunk attól, hogy ember jusson a Naprendszer legnagyobb bolygójának közelébe.

Egy dolog viszont szerencsére nem valósult meg. A hatodik irrealitásnak a nukleáris holokauszt bizonyult a Wired szerint. (Tegyük hozzá: egyelőre.)

Szintén irrealitás (a hetedik a sorban) a lap szerint a virtuális valóság. Bár létezik Second Life és World of Warcraft, ezek távol vannak a “nagy” sci-fikben elképzelt dolgoktól.

A nyolcadik beteljesületlen álom a robotinasok, robotpincérek és önjáró autók világa.

Szerencsénk volt azonban azzal, hogy a Számítógépes Nagyurak sem jöttek el - ahogyan robotszolgánk nincs, úgy robotparancsolónk sem lett.

Egy Concorde kigyulladása

Az utasszállító szuperszonikus repülőgépek kora nemhogy elmaradt, hanem már el is múlt: az utolsó Concorde 2003-ban repült, így ez a kilencedik lett a listán.

Az olcsó, tiszta és korlátlan energia kora – ahogyan azt a Wired szerint a híres feltaláló, Nikola Tesla megálmodta – szintén nem jött még el, így ennek a tizedik álomnak a meg nem valósulása talán a legsajnálatosabb. Sokkal inkább fenyeget minket ugyanakkor korszerűtlen energiatermelési módszereink miatt a globális felmelegedés.

A neten böngészve ugyanakkor találtunk egy megvalósulóban lévő álmot: a Star Trek: The Next Generation alapján létrehoztak egy DiVE – Duke immersive Visual Environment – nevű "holoszobát" nemrégiben, vagyis az Enterprise-D háromdimenziós "holofedélzete" megvalósítható. Ezt tanulásra, kutatásra és tervezésre használják a készítők - írja minderről az sfportal.hu, vagyis a Sci Fi & Fantasy magazin honlapja.

Hozzászólások