Összehajtható robogót mutattak be Budapesten - fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ultrakönnyű, összehajtható elektromos robogót mutattak be csütörtökön Budapesten.

A Moveo névre hallgató 25 kilogrammos kismotort a tervezők alapvetően kiegészítő járműnek szánják: használható például munkába járáskor a belvárosi szakaszon, vagy épp kisebb kirándulásokra, miután csomagtartóban magunkkal vittük a nyaralásra - hangzott el a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban megrendezett bemutatón.

A robogó a Moveo & Antro Csoport nevű őrségi fejlesztőcsapat munkájának eredménye. Mint Hivessy Géza alapító és befektetőtárs újságíróknak elmondta, a gyártást is szeretnék az Őrségben tartani, erre már ki is szemeltek egy elhagyott cipőgyárat. Közlése szerint a kisebb szériaszámú sorozatgyártás háromnegyed éven, a nagyobb egy éven belül elkezdődhet, amennyiben sikerül összegyűjteni befektetőktől a szükséges további 5,5 millió euró forrást. Ha beindul a nagyobb ütemű sorozatgyártás, a robogó ára 2400 euró plusz ÁFA lesz, kisebb szériaszám esetén azonban meghaladná a 3000 eurót - mondta.

Mint Hegedűs Zsolt, a Moveo egyik kitalálója rámutatott, a robogó a segédhajtású kerékpárokkal áll rokonságban, ám azoknál tágabb a közlekedési felhasználási lehetősége, hiszen olyan közlekedési helyzetekben - például a buszsávokban - is használható, ahol a kerékpárok nem. Ezenkívül természetesen a kerékpárutakon is lehet vele hajtani, amennyiben betartjuk a sebességhatárt - tette hozzá. "A Moveo egyik nagy előnye, hogy személyesebb tárgyunkká válhat, mint egy hagyományos motor, hiszen nem kell parkolóhelyet keresni neki" - mutatott rá Hegedűs Zsolt.

Valóban, a Moveo otthon, a lakásban is tárolható, feltölteni is itt lehet, egy egyszerű konnektorból. A feltöltésre egy éjszaka bőven elég, és a robogó egy töltéssel 35 kilométert tud megtenni sík terepen - magyarázta Hivessy Géza az MTI kérdésére. Slezák Tamás befektető arról beszélt, hogy az elektromos járművek piaci szegmense folyamatosan bővül, így a Moveo "a megfelelő termék a megfelelő pillanatban".

A Moveo & Antro Csoport három évvel ezelőtt indította útjára a SOLO hibrid koncepció autóját, melyet a Time magazin tavaly a világ ötven legígéretesebb innovációja közé választott. Az autó még fejlesztés alatt áll, nem áll készen a sorozatgyártásra. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, az őrségi térség országgyűlési képviselője köszöntőjében megjegyezte: tárcája az elmúlt hetekben kezdte meg az egyeztetéseket a zöld közlekedés fejlesztéséről az iparág képviselőivel.