Kihalt a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

Kihalt a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem maradt több fekete orrszarvú Nyugat-Afrikában - jelentette be a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), amely szerint a Közép-Afrikában honos fehér orrszarvú is lehet, hogy már teljesen kihalt.

A kihalással veszélyeztetett fajok évente összeállított úgynevezett "vörös listája" idén hosszabb, mint valaha, az IUCN szerint ugyanis a világ emlőseinek 25 százaléka a kihalás szélén áll - írja a BBC.

Az orrszarvúk különösen komoly veszélynek vannak kitéve, a kihalt fekete rinocérosz (Diceros bicornis longipes) mellett ugyanis a lista szerint az északi fehér orrszarvút (Ceratotherium simum cottoni) is súlyosan veszélyezteti a kihalás, sőt, a jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) is egy szigetet kivéve eltűnt már a világ többi részéről.

©

Az orrszarvúk különösen ki vannak téve az orvvadászoknak, a szarvukról a hagyományos vietnami gyógyászatban ugyanis azt gondolják, hogy segít a rák gyógyításában. Az orvvadászok lefűrészelik a lelőtt állatok szarvát, majd hagyják, hogy az orrszarvú elvérezzen, idén már eddig is rekordmennyiségű orrszarvút gyilkoltak le Afrikában.

Az orrszarvúk összlétszáma a szervezet szerint ugyan növekszik, de vannak olyan alfajok, amelyek olyan területeken élnek, ahol a természetvédők nehezen tudják biztosítani a védelmüket.

Az IUCN listáján a másik kiemelten veszélyeztetett állatcsoport a madagaszkári hüllőké, a jelentés szerint ugyanis 40 százalékuk veszélyeztetett.

A természetvédelmi szervezet azonban sikereket is elkönyvelhetett, az 1996 óta csak fogságban életben maradt úgynevezett Przewalski-lovakat (Equus ferus) ugyanis sikerült visszatelepíteni a vadonba.