Így lehet 3D-s televízió akármilyen tévéből

Így lehet 3D-s televízió akármilyen tévéből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 3D-s tévék korát éljük, azonban ma még meglehetősen mélyen kell a pénztárcánkba nyúlnunk egy-egy ilyen készülékért. Lehet, hogy hamarosan már a kezünkbe vehetjük azt a jóval olcsóbb megoldást, amely minden tévét 3D-ssé varázsol?

Bár Gene Dolgoff neve talán kevéssé ismert nálunk, érdemei elévülhetetlenek a képalkotásban. Ő készítette el még 1984-ben az első LCD projektort, de részt vett a HDTV rendszer kidolgozásában, s többtucatnyi szabadalmát jegyezték be optikával, 3D-s képalkotással, holografikus megoldásokkal kapcsolatban.

Dolgoff úr legutóbb azt vette a fejébe, hogy behozza minden nappaliba a 3D-s televíziót, lehetőleg minél olcsóbban. Elkészítette egy olyan átalakító eszköz prototípusát, amelyet bármilyen tévéhez (számítógéphez, játékkonzolhoz) csatlakoztatni lehet. A 2D-s képből egy szoftver alakít 3D-s látványt, amelynek érzékeléséhez szemüveget kell felvennie a nézőnek, azonban – magyarázza a feltaláló – ma még a legtöbb 3D-s televízióhoz is szükség van szemüvegre.

©

Az Instant 3-D Converternek egyelőre még csak a prototípusa létezik, de feltalálója bízik abban, hogy hamarosan elindulhat a tömeggyártás, és akkor 300 dollár alá lehet majd leszorítani az árát.

Dolgoff szerint egyébként úgy 5-10 éve van a szemüveges 3D-s megoldásoknak, amit majd a szemüveg nélküli 3D elterjedése követ, hogy elvezessen a hologramos tévék világába.

A feltalálóval készült angol nyelvű interjú ezen az oldalon olvasható.