Ez zavarja meg teljesen az időjárás-előrejelzést

Ez zavarja meg teljesen az időjárás-előrejelzést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, Amerikából magánúton behozott házi telefonok, amelyek a hazai mobilok zavartalan használatát teszik lehetetlenné – 2012 első felében ilyen esetek miatt kellett legtöbbször intézkedniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársainak.

Az NMHH vizsgáló laboratóriumának szakemberei ez év augusztusáig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszközt, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezés típust ellenőriztek – közölte a hatóság. A babaőrzőktől kezdve a házi csiszológépeken, telefonkészülékeken át a vezeték nélküli hálózati eszközökig és a házi gyalugépekig sok készüléket vizsgáltak. A 167 eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is.

Bezavartak a meteorológiai radaroknak is

A mérőszolgálat zavarvizsgáló szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli eszköznél észleltek nagy jelentőségű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 GHz-es frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség a radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.

A radarképen látható piros vonal nem jégesőt jelez, hanem zavaró eszköz irányát
©

A hatóság munkatársai ezen túl 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internet-szolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.