Plágiumkereső titkokra derül fény pénteken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) szótárának és KOPI plágiumkereső alkalmazásának kulisszatitkairól, valamint az Instant Avatarról is szó esik szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján a SZTAKI rendezvényein.

A Kutatók éjszakáját az elosztott rendszerek osztálya szövegeléssel és "szöveg elléssel" szeretné tölteni olyan értelemben, hogy a szövegek feldolgozásával, megtalálásával és fordításával kapcsolatos eredményeikről beszélnek interaktív bemutatók és játékos elemek felhasználásával. (Ennek a szekciónak a részletes programját itt találja.)

Bemutatják a SZTAKI Szótár évtizedes üzemeltetési tapasztalatai során felgyülemlett humoros vagy tanulságos eseteket, de szó lesz a szótárhoz kapcsolódó egyéb, érdekesebb laboratóriumi fejlesztésekről, olyanokról, mint a Karinthylizátor, a Mutogép, a Feljelentőgép vagy a Szofisztikátor.

"A szövegeknél, és különösen a másolt szövegeknél maradva pedig megmutatjuk használat közben a KOPI plágiumkeresőt is, amely már fordítási plágiumot - vagyis más által írt idegen nyelvű szöveg fordításának felhasználását - is fel tudja fedezni" - olvasható az ismertetőben.

Az Instant Avatar című program keretében az Európa-szerte egyedülálló 4D Stúdiót mutatják be, amely egy tizenkétszög alapú, zárt, zöld színű helyiség, úgynevezett "green box". A stúdióban 13 kamerát helyeztek el egyenletesen elosztva, amelyek egymással szinkronban működnek. Az így készült felvételek lehetőséget adnak arra, hogy a stúdió közepén mozgó alakzatról dinamikus 3D modellt készítsenek, amely ezután tetszőleges virtuális térben elhelyezhető, megsokszorozható, bármilyen irányból megtekinthető, de a mozgás dinamikája akár orvosi szempontból is kiértékelhető.

Az érdeklődők megismerhetik a VirCA-t (Virtuális Kollaborációs Aréna), a világ első virtuális kutatás-fejlesztési együttműködési és innovációs platformját. Ez olyan kapcsolódási felületet biztosít, ahol a felhasználók építhetik, megoszthatják és átalakíthatják a 3D-s tartalmakat, valamint együttműködve interakcióba léphetnek valósidejű folyamatokban. Például különböző országokban lévő mérnökök és kutatók egy mobil robotot és egy akadályelkerülő szoftvermodult egymáshoz illeszthetnek, tesztelhetnek és finomhangolhatnak félvirtuális üzemmódban. Nem kell eszközeiket ugyanarra a földrajzi helyre elvinniük, és a rendszerek integrációjára erőfeszítéseket fordítaniuk.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon.