Íme a legfertőzőbb számítógépes vírusok

Íme a legfertőzőbb számítógépes vírusok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy a toplistán olyan kártevő is szerepel, amely ellen már 2008 óta pofonegyszerűen lehet védekezni.

Az előző havi összesítés óta első az Autorun, immár fél éve újra a vezető helyen találhatjuk. A már korábban szintén leírtnak gondolt Conficker féreg is előrébb rukkolt a korábbi negyedikről a harmadik helyre, és szinte el sem hisszük, hogy egy 2008-as biztonsági bulletinben tárgyalt (Microsoft Windows MS08-067) hibát még 2012-ben is sikeresen használhat ki ez a hálózati féreg, de a sok frissítetlen rendszer miatt mégis sikerül neki.

A második pozícióba lépett előre a fertőzött weboldalakon keresztül terjedő HTML/Iframe, amely HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Az őskövületnek számító Autorun és Conficker jelenlétén, és előkelő helyezésén kívül egyedüli meglepetés a Win32/Ramnit vírus visszatérése a toplista utolsó helyére. A Win32/Ramnit egy olyan fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.

Továbbra is jellemző tehát, hogy a naprakész vírusvédelem mellett az operációs rendszernek magának, valamint a felhasználói szoftverek, és olyan kiemelt fontosságú, gyakran támadott komponensek - mint például a Java, Adobe Reader, Adobe Flash Player - frissítéseinek elhanyagolása, pedig ezek foltozása kiemelt jelentőséggel bír. A védekezéshez elengedhetetlen elem a hibajavítások rendszeres, azonnali letöltése és mielőbbi futtatása. Ha ez a lépés kimarad, vagy hosszabb ideig elhanyagolják, ez szinte bérletet jelent a fertőzések rendszeres beszerzésére.

A legjobb, ingyenes vírusvédelmi programokat itt találja.

©

Vírustoplista az októberben mért fertőzöttség alapján

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5,30%
Előző havi helyezés: 1.

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

2. HTML/Iframe.B.Gen vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 4,41%
Előző havi helyezés: 3.

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

3. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3,29%
Előző havi helyezés: 4.

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

4. HTML/ScrInject.B trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3,09%
Előző havi helyezés: 2.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

5. Win32/Sirefef trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,81%
Előző havi helyezés: 5.

Működés: A Win32/Sirefef egy olyan trójai, mely titokban és kéretlenül átirányítja az online keresőmotorok eredményét különféle adwareket tartalmazó weboldalakra. Működése közben különféle kártékony SYS és DLL állományokat hoz létre a megfertőzött számítógép c:\windows\system32 mappájában, és eredményes rejtőzködése érdekében rootkites technológiát is használ.

6. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,78%
Előző havi helyezés: 7.

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

7. Win32/Qhost trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,48%
Előző havi helyezés: 8.

Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.

8. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,36%
Előző havi helyezés: 9.

Működés: A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

9. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,33%
Előző havi helyezés: 10.

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus (alakváltó kóddal rendelkező) fájlfertőző  vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

10. Win32/Ramnit vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,30%
Előző havi helyezés: 28.

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.