szerző:
László Ferenc

Legtöbben még vagy laptopot vagy táblagépet vásárolnak, de egyre több a piacon a kettőt egyben kínáló megoldás. Kíváncsiak voltunk, hogy ár-érték arányban az olcsóbb, vagy a drágább öszvér(esíthető) géppel járnak-e jobban a felhasználók.

A Lenovót immár jó ideje a világ legnagyobb számítógépgyártó cégeként jegyzik, a piac közel 18 százalékát tudhatja magáénak. Jól fogynak a gyártó notebookjai, tabletjei és okostelefonjai is, melynek köszönhetően mostanság másodpercenként átlagosan négy ilyen terméket adnak el globálisan. A kínai cég 2005-ben vásárolta fel az IBM személyi számítógépes részlegét és azóta is igen hatékonyan üzemelteti azt, melynek ékes bizonyítéka, hogy a jó öreg ThinkPad márkanév mind a mai napig igen jól cseng mind az üzleti, mind a szakmai körökben. Ezúttal egy laptop kiváltására is alkalmas táblagépet, illetve egy tablet/notebook hibridet kértünk kipróbálásra a cég hazai képviseletéről, melyek közül ha az egyik egy takarékos kis Toyota Yaris Hybrid, akkor a másik egy méretesebb Toyota Camry Hybrid.

©

Mitől hibrid?

Míg a gépjárműiparban a benzin/dízelmotor és az elektromotor kombinálásával állítanak elő hibrideket, addig pc-fronton például oly módon, hogy tabletként és notebookként egyaránt használható számítógépeket pakolnak a boltok polcaira. Így aztán ezek a gépek útközben remek érintőkijelzős táblák lehetnek, az irodába vagy éppen a home office-ban érve pedig lényegében ugyanazt a szolgáltatási kört nyújtják, mint a hagyományos laptopok.

A hibridpiac mostanság egyre telítettebb és minden árkategóriában egyre komolyabb harc folyik. Az alábbiakban bemutatandó Lenovo ThinkPad Tablet 2 egy relatíve olcsó és egyszerű modell, a Lenovo ThinkPad Helix pedig egy minden hájjal megkent high-end készülék. Lényegében mindkettővel elvégezhetők ugyanazok a feladatok, azonban az autós analógiával élve nem feltétlenül választunk egy Yaris Hybridet egy 1000 kilométeres útra, és nem biztos, hogy egy méretes Camry Hybriddel érdemes nekivágnunk a városi csúcsforgalomnak.

©

ThinkPad Tablet 2 - hibridszerű élmény 200 ezer alatt

A ThinkPad Tablet 2 messze nem olyan kecses megjelenésű mint a rendkívül trendi és szupervékony iPad Air, azonban a megcélzott vásárlói közönség is nagyon más. Ezen a készüléken vélhetően sokkal ritkábban fut majd az Angry Birds, mint mondjuk egy vállalati levelezőszoftver - ez ugyanis egy egyértelműen business felhasználásra optimalizált tábla. A 9,8 milliméter vastag készülékház matt fekete borítást kapott és rendkívül kellemes a tapintása, illetve vajmi kevés az esélye annak, hogy véletlenül ki fog csúszni a kezünkből.

Felszereltség

A baloldali élen lévő ajtó egy teljes értékű USB 2.0-portot rejt maga alatt, melyre nemcsak egy pendrive, hanem akár egy DVD-író, egy nyomtató, vagy egy egér is minden további nélkül rácsatlakoztatható. Van még a gépen microUSB a töltéshez, audio jack a zenehallgatáshoz, microSD slot a több tárhelyhez és egy hely a SIM kártyának is, a mobilnethez.

©

Ha már mindent bedugtunk, nincs más hátra, mint nézni: a 10,1 colos képátlójú, LED-es háttérvilágítású IPS érintőkijelző 1366x768 pixeles felbontású, ily módon 155 ppi-s pixelsűrűséggel bír (iPad Air: 264 ppi) és egyszerre öt ujjal kezelhető. Az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek hatalmasak, a gyártó egész konkrétan 170 fokos értékről tesz említést. A fényerőt automatika állítja, de akár manuálisan is szabályozható, és többek közt egy nyomásérzékelős ceruza is az alapcsomag részét képezi. A Windows 8, illetve immár Windows 8.1 csempés felülete remekül kezelhető ezen a képernyőméreten, azonban ha komolyabb munkát szeretnénk végezni, akkor nem árt csatlakoztatni a külső billentyűzetet.

Laptoposítás

A mintegy tabletet egy laza mozdulattal bármikor bele lehet állítani a billentyűzet felső tartórészébe. A két részegység között semmilyen közvetlen fizikai kapcsolat (érintkező, retesz) nincs, leszámítva persze a vezeték nélküli Bluetooth 4.0 adatátvitelt. A nyolcvan nyomógombot felvonultató klaviatúra a négy kis gumitalpon stablian nyugszik az asztalon, azért viszont mindenképpen fekete pont jár, mert a tablet, vagyis a kijelző dőlésszöge nem változtatható. Asztalra téve általában nincs semmi gond, viszont ölbe véve már elég kényelmetlen a használat. A G, H és B gombok által közrefogott kezelőszerv csak hasonlít a jó öreg TrackPointra, a valóságban azonban nem egy mini joystick, hanem egy kis érintésérzékeny felület.

©

Belsőségek

Az operációs rendszer szerepét a 32 bites Windows 8.1 tölti be, mely a sokat szidott Windows RT-től eltérően minden pc-s alkalmazást futtat, de ezúttal sajnos nem valami fürgén. Ennek az az oka, hogy a motorháztető alatt csak egy Intel Atom Z2760-as processzor található, melynek két darab 1,8 GHz-es magja a kicsit is komolyabb igénybevételre rögtön köhögni kezd. A PowerVR SGX545-ös grafikusgyorsító csak DirectX 9 kompatibilis, ezenkívül pedig a 2 GB RAM sem számít túl vaskosnak - az integrált flashmemória 64 GB-os.

A mindössze 440 pontos 3DMark06 teszteredmény ma már enyhén megmosolyogtató, viszont mindenképpen a napos oldalra sorolható a teljesen passzív és emiatt hang nélküli hűtés, a minimális melegedés, illetve az akár 10 órás használati idő. A kijelző feletti kamera 2 megapixeles, a LED-segédfényes hátsó fényleső pedig 8 megapixeles felbontású.

Lenovo ThinkPad Helix - született hibrid félmillió felett

Míg a Tablet 2 alapvetően nem más, mint egy billentyűzettel felvértezett tablet, addig a Helix már egy sokkal komolyabb gépezet, alaphelyzetben egy remek ultrabook. A hagyományos ultrabookoknál azért jól érezhetően nagyobb és nehezebb a Helix, ami egyértelműen a hibrid kialakítás számlájára írható. A készülék lényegi részeit (kijelző, processzor, stb.) tartalmazó felső szekció, vagyis a "tablet" önmagában 830 grammos, míg a billentyűzettel kiegészített szett már nem kevesebb mint 1700 grammot nyom a mérlegen, a vastagsága pedig 20,4 milliméter.

©

Üzemmódok

A ThinkPad Helix alaphelyzetben tehát egy az átlagnál kicsit méretesebb üzleti ultrabook, melyről egyetlen mozdulattal leszedhető a felső tablet szekció. Ez utóbbi aztán nemcsak a kijelzővel befelé, hanem azzal kifelé is visszatehető a helyére, ily módon akkor is tabletként használható a készülék, ha rá van csatlakoztatva a billentyűzet. Ezenkívül arra is lehetőség van, hogy a kifelé néző kijelzős konfigurációt a feje tetejére állítva és félig kinyitva helyezzük az asztalra.

©

A Tablet 2-höz képest lényeges különbség, hogy a két fő részegység között valós fizikai kapcsolat van, illetve, hogy ezúttal nemcsak a tabletben, hanem a billentyűzetben is van egy külön akkumulátor. A 3 cellás tabletakksival maximum 6 órás, a dupla akksis megoldással pedig legfeljebb 10 órás használati idő érhető el, de a gyakorlat azt mutatja, hogy maximum 7-8 órás üzemidővel számolhatunk.

Arzenál

A tableten egy USB 2.0-ás csatlakozó található, a billentyűzetes részen azonban két darab, ennél jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet biztosító USB 3.0-port is ott figyel. A Mini Display Port jelenléte mindenképpen örvendetes, ellenben nagy kár, hogy a szabványos HDMI-kimenetről ezúttal le kell mondanunk.

©

A balfelső sarokból húzható elő a remek stylus, mellyel tapasztalataink szerint tényleg elég jó a kijelzőn történő jegyzetelés. A 84 gombos billentyűzet a termékkategóriának megfelelően csepálló kivitelű, vagyis egy véletlenül kiömlő presszókávé még egész biztosan nem fogja tönkretenni az elektronikát. A touchpad kellemesen nagy felületen (100x70 milliméter) várja ujjainkat.

Kijelző

Ahogy az egész gép, úgy a Helix kijelzője is nagyobb a Tablet 2-ben lévő panelnél. A 11,6 colos és ugyancsak remek IPS technológiájú display ezúttal már 1920x1080 pixeles Full HD felbontással és 190 ppi-s pixelsűrűséggel bír. A Gorilla Glass védelmet élvező és egyszerre akár 10 ujjal is simogatható érintőkijelző képminősége kiválónak mondható, azonban a hétköznapi gyakorlat azt mutatja, hogy egy ilyen relatíve kis méretű kijelzőn a Full HD felbontás sok esetben már olvashatatlanul kis méretű szövegrészeket eredményezhet. A betekintési szögek ezúttal is hatalmasak, és a 400 nites fényerőre sem lehet panasz.

©

Izmos hardver

A két darab 1,8 GHz-es maggal felvértezett Intel Core i5-3337U processzor garanciát jelent a zökkenőmentesen fürge működésre, még akkor is, ha nem a legújabb Haswell, hanem az eggyel korábbi Ivy Bridge platformra épül. Ha pedig esetleg még ez is kevés lenne, akkor akár Core i7 chippel is rendelhető a Helix.

A hűtés ezúttal már aktív, vagyis halkan, de azért már hallani a ventillátorok zaját, de a melegedés is határozottabban érezhető - hát ugyebár valamit valamiért. A tesztgépben 4 GB DDR3 memória és egy 256 GB-os Toshiba SSD volt, de akár 8 GB memóriával és 128-as SSD-vel is kérhető a gép.

Emlékszünk még, hogy a Tablet 2 csak 440 pontot ért el a 3DMark06 tesztben? Nos, a 64 bites Windows 8.1-et futtató Helix ugyanebben már 3691 pontot zsebelt be.

A mobilnet és az n-es dual-band wifi természetesen adott, viszont a Dolby Home Theater 4 minősítés bármilyen jól is hangzik, hangereje és hangminősége sajnos elmarad a várakozásainktól. Az enyhén fejnehéz Helix belső kamerája 2 megapixeles felbontású, a külső kamera pedig 5 megapixeles és az optikája mellett ezúttal nincs LED-fény.

©

Verdikt

A minőségi ThinkPad érzés mindkét modellt átjárja, de az árkategóriák különbsége egyúttal teljesen más jellegű használhatóságot is jelent.

A cikk írásakor mintegy 190 ezer forintos áron kapható Lenovo ThinkPad Tablet 2 üzleti tabletként sokkal jobb eszköz, mint teljes értékű Windows 8.1-es hordozható számítógépként. A kiegészítő billentyűzetes használat során sajnos nem állítható a dőlésszög, ezenkívül pedig a gép a komolyabb szoftverek futtatásakor a megboldogult netbookok rémképét eleveníti fel bennünk. Cserébe viszont adott a teljesen hangtalan működés, a minimális melegedés és a maximális mobilitás.

Az általunk tesztelt kivitelben mintegy 540 ezer forintot kóstáló Lenovo ThinkPad Helix pedig pont a másik véglet: ezúttal nem annyira a tabletes, hanem sokkal inkább az ultrabookos felhasználás van fókuszban. A Helixben bőven van teljesítménytartalék, vagyis ez a modell minden további nélkül képes ellátni egy munkára használt hordozható számítógép feladatait, az pedig tulajdonképpen egy kellemes extra, hogy ha akarjuk, akkor egy az átlagnál nagyobb tabletté is avanzsálhat a készülék.

Ha kíváncsi a legjobb tabletek, laptopok és mobilok tesztjeire, itt találja őket.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban