Tényleg jelszót kell változtatnom? Itt ellenőrizheti

Tényleg jelszót kell változtatnom? Itt ellenőrizheti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hét egyik negatív szenzációja volt a Heartbleed, egy óriási biztonsági rés felfedése. Rengeteg weboldal érintett, így nem véletlen, hogy mindenkinek jelszóváltoztatást javasolnak.

Az OpenSSL.org által bejelentett, Heartbleed bug néven elhíresült biztonsági hiba nem új keletű, így most még nem tudni, kik, mikor ás mire használták fel a nem mindennapi sebezhetőséget. Számos weboldalt érint, nem csupán kicsiket, és ahogy azt nálunk is olvashatták, a biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, változtassuk meg mielőbb a jelszavainkat, főleg az olyan érzékeny szolgáltatásoknál, mint a netbank, az e-mail vagy az online tárhelyek.

Persze vannak, akik sok helyen, sokféle jelszót használnak, ezeket már tudják, és nem szívesen változtatnak, ráadásul mi van, ha a jelszavukat ugyan megváltoztatják, azonban az oldalon még mindig ott a hiba, amellyel ehhez hozzáférhetnek. Szerencsére jó pár weboldal már frissített, és ezek jelenleg biztonságosnak mondhatók, ezeken tényleg érdemes jelszót változtatni. Na de melyek ezek az oldalak?

A LastPass Heartbleed Checker-en bárkinek lehetősége van arra, hogy ellenőrizze az általa használt oldalakat, szolgáltatásokat. Egyszerűen be kell írni az oldal URL-jét a keresőmezőbe, és a Checker már szállítja is az eredményt arról, érintheti-e a biztonsági hiba a site-ot, és tettek-e már ellene valamit, illetve hogy mikor érdemes jelszót változtatni.

Persze a Heartbleedtől függetlenül is érdemes legalább évente megváltoztatni a jelszavakat, még ha ez macerásnak is tűnik. Érdemes egy jelszómenedzsert is bevetni e feladatra; ebben a cikkünkben mutattunk is egy ügyes megoldást.