Sok időt és fáradságot megtakaríthat ezzel a programmal

Sok időt és fáradságot megtakaríthat ezzel a programmal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „sok kicsi sokra megy” igazsága a számítógépeknél is helytálló, így hosszú távon sok időt takaríthatunk meg azzal, ha lerövidítünk egy fontos műveletet.

Mindennapi helyzet: elég sok ablak van nyitva a számítógépünkön, amiket hirtelen le kell zárnunk. Ilyenkor persze választhatjuk azt, hogy – notebook esetén – egyszerűen lehajtjuk a gép fedelét, így kényszerítve pihenésre, vagy jöhet a klasszikus módszer: megnyomjuk a Leállítás gombot. Ekkor azonban az el nem mentett alkalmazásoknál egyenként végigkérdezi a gép, hogy mentsen-e, s amíg nem nyilatkozunk erről, nem hajlandó leállni.

Ilyenkor jöhet jól a WKSW Extender (Windows/Workstation Kill Switch) nevű egyszerű kis program, amely egyetlen billentyűkombináció megnyomására korlátozza a kikapcsolás műveletét.

A program innen tölthető le, becsomagolt zip fájlban, és a kicsomagolás után semmit sem kell telepítenünk, csupán a config.bat-ra kell kattintanunk. Megjelenik egy ablak, ahol beállíthatjuk azt a billentyűkombinációt, amely később majd a lezárásra szolgál. Ha az Installra kattintunk, mentve lesz a kombó, illetve innen akár egy leállítást is kezdeményezhetünk.

Ha a későbbiekben megnyomjuk a már említett billentyűket, akár ott is hagyhatjuk a gépet, szépen sorba bezár minden alkalmazást. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy itt kényszerített leállítás történik, azaz ha valamelyik anyagunk nem volt elmentve, akkor az bizony elveszik.