Végre itt az új Android, mellé új telefon és tablet a Google-től

Végre itt az új Android, mellé új telefon és tablet a Google-től

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba

Hónapokkal az Android új főverziójának megvillantása után végre teljes valójában bemutatta új operációs rendszerét a Google. A vállalat szokásához híven referenciakészülékeket is piacra dob a rendszerhez: a Nexus 6 telefonon és a Nexus 9 táblagépen már kapásból az Android 5.0 fog futni, de a szoftver több korábbi készülékre is elérhető lesz majd.

A Lollipop, azaz nyalóka nevet adta az Android új, ötödik főverziójának a Google. A júniusi előzetes bejelentéskor csak “L” néven emlegetett rendszer legnagyobb újdonságát a felhasználói felület alapos megújítása jelenti. Hogy érzékeltessük, összességében mennyire komoly a dizájnfrissítés: a 4.0 Ice Cream verzió kiadása óta, azaz három éve nem nyúltak hozzá ilyen komolyan az Android kinézetéhez. Változtak a rendszer használata közben felbukkanó animációk, módosult az állapotsor, illetve például a több beépített alkalmazás – így az alapértelmezett Chrome böngésző – kinézete is átesett egy kis felújításon.

Látvány mellett praktikum

Praktikus szempontból az egyik leghasznosabb újítás az androidos készülékek közötti fokozott szinkronizálás. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a buszon ülve a telefonunkon kezdünk el játszani valamivel, majd hazaérve kézbe vesszük a táblagépet, akkor az adott játék (ha fejlesztője beépíti majd ezt a lehetőséget), éppen ugyanonnan folytatódik majd, ahol a busz ajtajában abbahagytuk. És ugyanez vonatkozik majd mindenféle alkalmazásra, a zenehallgatásra és a fotónézegetésre is.

©

Közvetlenül a fejlesztőknek jó hír, hogy a Lollipop ötezer új API-t tartalmaz, de mivel ezek a szoftverek egymás közti kommunikációját segítik, így könnyen kitalálható, hogy végül a felhasználóknál csapódik le az előny: a jobb alkalmazások és az ilyen módon még okosabb telefon. És hogy gyorsabb is legyen, az úgynevezett ART futtatási környezet alkalmazása révén érezhető teljesítménynövekedésre is számíthatnak az androidosok.

Kizárásos alapon

Szintén fontos változáson esett át az értesítési rendszer: a Google beépítette azt a – különböző alkalmazásokkal már régóta elérhető, valamint az Apple-féle iOS-ben is meglévő – funkciót, amit legegyszerűbben “Ne zavarj” módként foglalhatunk össze. Ha ez be van kapcsolva – például vacsora közben vagy egy fontos megbeszélés alatt, akkor a telefon kizárólag azon pár ember üzeneteit és hívásait jelzi, akikről előre beállítottuk, hogy ők bármikor kereshetnek. Ha pedig olyan a helyzet, akkor egy érintéssel kizárhatjuk a tőlük származó értesítéseket is.

©

Aki bizonyos emberek értesítései mellett a teljes munkáját szeretné kizárni egy időre az életéből, annak lesz hasznos a Lollipopban debütáló elkülönítés funkció. Az új Android ugyanis nem csak több felhasználói fiókkal lesz majd használható, hanem külön-külön tárhelyen lesznek tarthatók benne a privát és a munkához kapcsolódó dolgok (alkalmazások, dokumentumok, adatok). Ha pedig olyannak adjuk kölcsön pár percre a telefont, akinek sem magán, sem céges énünket nem szeretnénk megmutatni, előtte a szintén új Vendég módot kell majd aktiválni. Ám ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy bárki is bármit csináljon a készüléken, az okos lezárás (Smart Lock) funkciót bekapcsolva a telefon mindaddig teljesen lezárva marad, amíg nem észleli jelenlétünket, például a karunkon lévő androidos okosóra közelsége révén.

Szintén beállítható lesz, hogy bizonyos biztonságosnak ítélt helyszíneken ne kelljen beütni a biztonsági kódot – ez például kifejezetten hasznos és kényelmes lehet otthon –, vagy például akkor sem, ha a készülék a mi beszédhangunkat hallja.

©

Az Android 5.0 Lollipop először a néhány napon belül piacra kerülő Nexus 6 mobilon és a Nexus 9 táblagépen fut majd. A második körben a Nexus 5, Nexus 7 és Nexus 10 eszközökre lesz elérhető az új rendszer. A többi androidosnak egyelőre várni kell, mert bár ezután nem sokkal valószínűleg minden idei csúcsmodell (Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z3, HTC One stb.) is megkapja az ötös androidos, de gyanúnk szerint ez leghamarabb december legvégén történhet meg. Jövőre aztán a kevésbé csúcskategóriás vagy kevésbé új telefonokra is eljuthat a rendszer.

Jöjjenek a vasak

Jó pár év óta nem teljes úgy egy Android-bejelentés, ha nem pakol mellé készülékeket a Google. Ezek egyrészt általában komoly gépek, másik előnyük viszont éppen az előző bekezdésből hámozható ki: ha jön egy még újabb Android-verzió, ezek biztosan gyorsan megkapják majd.

©

Az idei Nexus mobilt nem túl nagy meglepetésre a Google-től éppen a Lenovo tulajdonába vándorló Motorola készítette. A Nexus 6 óriási, 6 colos képernyővel rendelkezik, ami az iPhone 6 Plus-nál és a Samsung Galaxy Note 4-nél is nagyobb. Az óriási kijelzőhöz szerencsére hasonló felbontás is jár: a 2560x1440 pixelből következő 498 ppi-s pixelsűrűség még ekkora felületen is garantált minőséget jelent.

A mobil többi paraméterével sincs túl sok baj: a négymagos, 2.7 GHz-en futó Qualcomm Snapdragon 805 processzor abszolút az élvonalat jelenti, de a 3 GB RAM, a 32 GB beépített tárhely és a 13 megapixeles kamera is ott van a szeren.

A telefon akksija 3200 mAh-es, ami ekkora méretnél inkább elvárás, mintsem extra. Érdekesség, hogy a telefon mellé turbótöltőt adnak, ami állítólag 15 perc alatt feltölti annyira a készüléket, hogy utána 6 órán át működjön.

A referenciagépnek szánt tabletjét már nem a Motorolára, hanem az éppen némi életjelet mutató HTC-re bízta a Google. Az eredmény egy 9 colos IPS képernyővel, 2048x1440 pixeles felbontással rendelkező, a mobilhoz hasonlóan egyértelműen a felső kategóriába tartozó táblagép lett. A Nexus 9-ben az Nvidia Tegra K1-es chipje került egy komolyabbnak számító Kepler DX1 grafikai vezérlő és a több alkalmazás egyidejű futásakor jó szolgálatot tévő 2 GB RAM társaságában.

Mivel tabletről van szó, a kamerát nem tolták túl: 8 megapixeles lett, de hát nem is táblagéppel kell életünk képeit elkészíteni. Szöveget alkotni viszont sokkal jobb tableten, mint mobilon, erre rájátszva a Google-HTC páros egy mágnesesen kapcsolódó billentyűzetes tokot is piacra dob a Nexus 9 mellé.

©

A Nexus 9-et október 17-étől, a Nexus 6-ot pedig október 29-étől lehet előrendelni (Amerikában), piacra pedig novemberben kerülnek majd (Amerikában). Lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát, megírjuk majd, hogy mikor jelennek meg itthon a készülékek. És ami szintén nem mellékes: azt is, hogy mennyibe fognak itthon kerülni.