Nincs több ingyenes zene? A YouTube és a Spotify bánhatja az Apple lépését

Nincs több ingyenes zene? A YouTube és a Spotify bánhatja az Apple lépését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már az amerikai igazságügyi minisztérium figyelmét is felkeltette az Apple kulisszák mögötti üzleti módszere, amellyel most a zenei piacot alakítanák át. Nem is kicsit: a lépéseket a YouTube megemlegetheti, a Spotify pedig csődbe is mehet miatta.

A The Verge forrásai szerint az amerikai igazságügyi minisztérium az Apple üzleti módszereit vizsgálja, ugyanis a kiszivárgott információk alapján a kulisszák mögött elképesztő tárgyalások zajlanak. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a 3 milliárd dollárért felvásárolt Beats segítségével az Apple egy streaming zeneszolgáltatást fejleszt, amit a júniusi WWDC-n mutatnak be. A cupertinóiak pedig szeretnék megalapozni a szolgáltatás sikerét, ezért a zenepiacon eddig szerzett minden befolyásukat bevetik.

Az információk szerint az Apple meggyőzné a kiadókat, hogy ne hosszabbítsák meg azt a szerződésüket, amely értelmében a Spotify ingyen is kínálhat zenét, ami az így is veszteséges riválisnak akár a csődöt is jelentheti, hiszen hiába van 60 millió felhasználója, csak 15 millióan fizetnek a szolgáltatásért.

A kezükben lesz/van a zenei piac?
©

A másik szenvedő fél a YouTube lehet, mivel úgy tudni, hogy a világ legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music Group számára az Apple kifizetné azt az összeget, amit a YouTube-tól kap a felhasználási jogokért, ha cserébe nem engedi tovább, hogy a videómegosztóra felkerüljenek a slágerek.

Kérdés, hogy ezzel a két lépéssel – főként az utóbbival – mennyire haragítja magára azokat, akik nem akarnak/tudnak fizetni a zenehallgatásért az Apple-nek.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.