Internet is jöhet a lámpából, még filmet is lehet vele tölteni

Internet is jöhet a lámpából, még filmet is lehet vele tölteni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egy dolog, hogy wifihálózatot is adhat egy felkapcsolt LED-lámpa, de a netkapcsolat még gyors is – ezt bizonyították először nyilvánosan a már anyagi támogatással is rendelkező skót kutatók, akik a különleges technológiával oda juttatnának kiváló internetkapcsolatot, ahol egyébként nincs rá lehetőség.

Az elmúlt években csak ígéreteket lehetett hallani a wifit helyettesítő LiFi-ről, amelynek lényege, hogy a LED-lámpa jeleivel működik vezeték nélküli internetes hálózat. Ennek a napenergiás, továbbfejlesztett változata pedig mindössze másodpercenként nagyjából hét megabites sebességet ért el a hírek szerint, így a technológiát kezdtük elfelejteni.

A skót fejlesztők viszont sokat dolgoztak és meg is lett az eredménye, hiszen Londonban megtartották az első nyilvános bemutatót, ahol igazoltan a lámpából nyert kapcsolattal kapott netet egy offline számítógép. Nem is akármilyet: körülbelül 50 Mbps sebességűt, ami bármelyik mai háztartásban megállná a helyét. Éppen ezért a nyilvános teszten egy filmet streameltek a laptopon, ami tényleg látványos fejlődés.

Kiderült, hogy két-három éven belül el lehet kezdeni a LiFi forgalmazását, köszönhetően angliai és skót befektetőknek, akik 1,5 millió fonttal támogatják a további fejlesztést és piacra dobást. Ez persze nem is csoda, hiszen a fejlődő régiókban nagy igény van hasonló szolgáltatásokra. Ilyen például a Facebook ingyenes műholdas internete, amellyel ellentétben viszont a LiFi nem egy korlátozott elérést biztosít.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.