Olyan fekete szuperanyagot csináltak, ami a fény több mint 99,96%-át elnyeli – videó

Olyan fekete szuperanyagot csináltak, ami a fény több mint 99,96%-át elnyeli – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A gyártó nem tudja megmondani, hogy az anyag a fény pontosan mekkora részét nyeli el, mert olyan sokat, hogy a spektrométerekkel már nem tudják megmérni. Mutatjuk videón.

Amikor a Surrey NanoSystems közel két éve bemutatta a Vantablack névre hallgató, minden más anyagnál feketébb találmányát, azt állította, hogy a szén nanocsövekből álló anyag az őt érő fény 99,96 százalékát nyeli el. Az Engadget beszámolója szerint a vállalat azóta is folytatta a kutatás-fejlesztést, mostanra elkészítették a Vantablack még sötétebb verzióját.

Egy gond van csak: pontos specifikáció még egy darabig nem lesz. Az anyag ugyanis annyira fekete, hogy a rendelkezésre álló színmérő technológiával egyszerűen már nem tudják bemérni, hogy mennyire.

Az alábbi videón az látható, hogy egy lézerceruzát mozgatnak egy Vantablack-darab körül, és amikor a lézerfény fölé ér, szó szerint teljesen nyoma vész.

Mostanában nem szűkölködünk különleges új anyagokban. A Boeing nemrég egy olyan, erős szuperfémet talált fel, melynek 99,99%-a levegő (itt videón is megnézheti). És létezik egy olyan szuperanyag is, ami az ön zsebében is ott lesz, de most még 1 milligrammot sem tudna kifizetni belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.