Durva támadás: egy tini kilőtte a 911-et

Durva támadás: egy tini kilőtte a 911-et

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre ijesztőbbek a hackertámadások, a szó szoros értelmében életveszélyesekké váltak. Egy ilyen eset történt nemrégiben Arizonában is.

Míg egyfelől örvendetes, milyen magabiztossággal igazodnak el a fiatalok a digitális világban, másfelől ijesztő, hogy milyen következményekhez vezethet a meggondolatlanságuk. Így történt ez egy arizonai fiatalember esetében is, aki egy biztonsági rést fedezett fel az iOS-ben, amellyel manipulálni lehet a rendszert futtató eszközt.

A megfontoltabbja ilyenkor felveszi a kapcsolatot az Apple-lel vagy legalábbis valamelyik biztonsági céggel, azonban ez a 18 éves fiú inkább kiposztolta a rést kihasználó linket a Twitter-oldalára és még néhány másik weboldalra.

A fiatalnak több mint 12 ezer követője van a Twitteren, és közülük 1849-en rá is kattintottak a linkre. Ennek eredményeként iPhone-juk, iPadjük folyamatosan hívni kezdte a 911-es segélyhívó számot, egyfajta DDoS (túlterheléses) támadással bénítva meg azt. Az akció olyannyira „sikeres” volt, hogy Phoenix területén zavar állt be a szolgáltatásban, és akiknek valóban szükségük volt rá, azok nem tudták elérni.

Meetkumar Desai most börtönben várja, mennyibe fog kerülni az iOS-hackelés
©

Ez azért már nagyon komoly ügy, így azonnal elindult a nyomozás, ami gyorsan eljutott a fiú Twitter-fiókjához. A hackert azonnal őrizetbe vették, aki állította, ő csak egy olyan scriptet akart feltölteni, amely újraindítja az iOS-es eszközöket, a link csak véletlenül került ki. Ez nem hatotta túlzottan meg a bűnüldöző szerveket, akik azonnal letartóztatták a fiút. Igen komoly pénzbüntetésre számíthat.

Persze nem mindenki jár így, aki feltöri az iPhone-t, ugyanis ha ezt kellő ésszel teszi, akkor igen komoly pénzjutalmat kaphat érte. Épp tegnap számoltunk be egy ilyen esetről.