Ilyeneket kellene tenni az utcákra, mindenhol ingyen lenne a közvilágítás

Ilyeneket kellene tenni az utcákra, mindenhol ingyen lenne a közvilágítás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy amerikai fejlesztéssel a járókelők termelnék meg a szükséges energiát a közvilágítás működéséhez.

A közvilágítás működtetése egyrészt jelentős költséget jelent a településeknek, másrészt jelentős mennyiségű szén-dioxidot juttat a levegőbe. Világszerte mintegy 100 millió tonnát évente, ami nagy mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Az EnGoPlanet nevű startup ezen szeretne változtatni.

A cég Las Vegasban kezdte el tesztelni azokat az új LED-es oszlopokat, amik kiválthatnák a hagyományos közvilágítást. Az eszköz különlegessége, hogy nemcsak a hozzá tartozó napelemek képesek energiát termelni, de maguk a járókelők is. Az utca burkolatába ugyanis olyan paneleket rejtenek el, amik ha rájuk lépünk, áramot termelnek. A panelek három mikrogenerátorhoz kapcsolódnak, ami így lépésenként 4-8 W energiát képes előállítani az akkumulátor számára – attól függően, mekkora súly nehezedik a járólapra.

©

Ennek köszönhetően a kandeláberek teljesen önálló egységet képeznek, nincs szükség arra, hogy a hálózathoz csatlakozzanak. A városi karbantartók ráadásul folyamatosan ellenőrizhetik a rendszer működését, az akkumulátor töltöttségi szintjét, valamint a LED-ek színét is megváltoztathatják, ha épp egy ünnepség miatt épp arra lenne szükség.

Az oszlopokat emellett a levegő minőségét ellenőrző szenzorokkal, wifi-vel, valamint a mobilok/táblagépek töltésére alkalmas aljzatokkal szerelnék fel, emellett pedig a megtermelt árammal nemcsak ezeket a készülékeket és a lámpát, de még a környező biztonsági kamerákat is képes lenne működtetni. Petar Mirovic, a cég vezérigazgatója a Las Vegas Review Journalnak korábban úgy nyilatkozott, reméli, hogy hamarosan más városokban, például New Yorkban is lehetőségük lesz felszerelni a fejlesztésüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.