Így tényleg gyorsan és pontosan színessé lehet tenni a fekete-fehér fotókat

Így tényleg gyorsan és pontosan színessé lehet tenni a fekete-fehér fotókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók új, mesterséges intelligencián alapuló programja meglepően jól színezi át a fekete-fehér fotókat.

Korábban is volt már jó pár olyan program, amelyik kiszínezte a fekete-fehér fotókat, de a végeredmény sok esetben nem volt tökéletes. Az emberek jóval pontosabban dolgoztak a stúdiókban, viszont az algoritmushoz képest igen lassan. A Kaliforniai Egyetem kutatói ezért kombinálták ezt a kétféle módszert, hogy megtalálják a gyors és pontos megoldást.

©

Richard Zhang és csapata már tavaly készített újraszínező szoftvert, és bár a benne dolgozó mesterséges intelligencia az idő múlásával egyre jobb lett, azért nem egyszer tévedett a színezésnél, például amikor egy ruhánál sok különböző szín is szóba jöhetett. Ekkor vonták be az embereket, hogy tudásukkal egészítsék ki a mesterséges intelligenciáét. Interactive Deep Colorization rendszerük a kétséges részeknél színajánlatokat kínál fel, s a felhasználónak elég csak ráklikkelnie a megfelelő színre, a többi, tehát a pontos színezés már az algoritmus dolga.

A mesterséges intelligenciát 1,3 millió színes kép fekete-fehérré alakításával tanították. A kutatók szerint már néhány percnyi emberi közreműködés is hihetetlen mértékben javítja a végeredményt. A programozáshoz értők számára elérhetővé tették a színező kódot a GitHubon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.