Ez valami gyönyörű és félelmetes: szuperlassított videó egy épületbe csapó villámról

Ez valami gyönyörű és félelmetes: szuperlassított videó egy épületbe csapó villámról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A brazil kutatók fogtak egy kamerát, ami 7000 képkockát rögzít másodpercenként, majd beállították, hogy egy 60 méter magas épületet vegyen a viharban. Az eredmény nem maradt el: a világon először nekik sikerült szuperlassított videót készíteni egy villámhárítót ért villámcsapásról.

A nagy viharok idején gyakran kerülnek elő a telefonok és videókamerák, hogy megörökítsék az ítéletidőt, a felvételek legtöbbje pedig a neten landol ilyenkor. Hasonlóképpen tettek nemrég a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet kutatói is, azzal a különbséggel, hogy ők az átlagnál jóval komolyabb kamerával dolgoztak.

Marcelo Saba fizikusnak és csapatának a világon elsőként sikerült egy nagy sebességű kamerával rögzíteni, ahogy villám csap egy épület tetejébe. A felvétel – amellett, hogy rendkívül látványos – azt is remekül megmutatja, hogyan védik meg a villámhárítók az épületeket.

A Gizmodo által fellelt videóban jól látható, ahogy a felhők közül elindul a villám az épület felé, a villámhárítóból pedig néhány ezredmásodperccel korábban az ellenkisülés, ami a villámmal összekapcsolódva hatalmas "fényrobbanást" okoz. Az épületnek azonban nem esik baja.

A felvételhez egy olyan kamerát használtak, ami 7000 képkockát képes rögzíteni másodpercenként. A felvételen látható villám a számítások szerint 100 km/s-os sebességgel haladt, míg a villámhárító ellenkisülése ennél jóval lassabb volt: 0,05 km/s-mal haladt.

A Geophysical Research Letters nevű szaklapban megjelent publikáció szerint a felvételnek köszönhetően jobban megérthetjük a villámhárítók működését, a kutatók pedig még jobb védelmmel láthatják el az épületeket. Jelenleg ugyanis a mérnökök laboratóriumi kísérletek alapján próbálják meg meghatározni, hová is kellene szerelni a tetőn a villámhárítót. Ráadásul a pontos működési mechanizmusát sem ismerik, főként azt nem, hogyan védik meg a közepes és kis méretű épületeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.