szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtörtént amire kevesen számítottak: Kasza Tibi visszacsúszott a Facebook rajongói toplistán, helyét Mága Zoltán vette át. A hegedűművész óriási, naponta tízezres rajongószám-növekedést produkált az elmúlt időszakban, így már csak napok vagy talán órák kérdése, hogy eléri az egymilliós tábort. Mága Zoltán népszerűségének növekedési üteme sok kérdést felvet, mivel rajongóinak több mint a fele facebookos szempontból gyanús dél-ázsiai országokból származik.

A magyar hírességek körében példa nélküli az, ami Mága Zoltán Facebook-oldalán történt: az elmúlt két hónapban rajongóinak száma közel a duplájára nőtt. A jelenleg 992 ezres táborral rendelkező oldal így ma a dobogó második helyét foglalja el a hazai celebek oldalai között, letaszítva ezzel helyéről Kasza Tibort, akit sokan ma a Facebook koronázatlan királyának tartanak.

A Front Page Communications által üzemeltetett Fészbuker adatai szerint a robbanásszerű növekedés érdekessége, hogy Mága Zoltán Facebook-táborának a magyar közönség jelenleg csak alig az ötödét alkotja, a többiek valamilyen távoli országból rajonganak a hegedűvirtuózért.

©

Az új rajongók többsége Dél-Ázsiából jött: a lájkolók közel 60 százaléka Bangladesből (260 ezer), Indiából (180 ezer) és Pakisztánból (120 ezer) származik. "Kérdés, hogy ez a népszerűség a hegedűművész ázsiai koncertjein is lemérhető-e" – fogalmaz a kommunikációs ügynökség közleménye, a kérdés persze jórészt költői.

Bradács András, a Front Page tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett országokban sok kamu Facebook-profil van, amiket gyakran használnak rajongóvásárlásra, ami a Facebook-tábor növelésének gyors, ám nem etikus módja.

Kinek jó ez?

Pénzért venni rajongókat még akkor sem mindig szerencsés, ha valóban célközönség-közeli emberekről van szó. Schobert Norbert még két éve egy Mark Zuckerbergnek címzett nyílt levélben problémaként jelezte azt, hogy “megdolgozott, sőt fizetett" a Facebooknak-rajongóiért, mégsincs elég aktivitás az oldalán, nem jutnak el elég emberhez a posztjai. Pedig a Schobert Norbi és az Update1 hivatalos oldala esetében kevésbé dél-ázsiai beütésű táborról beszélünk, ő valódi – azóta 1,4 milliós – rajongói bázissal rendelkezik. Norbi csupán az oldal (és a bejegyzések) reklámozásáért fizetett, hivatalosan, a Facebooknak. És még így is elérési gondokat lát – ebből sejthető, hogy milyen elérése és főleg milyen konverziója van azoknak, akik pakisztáni kamulájkolókkal töltik fel oldaluk táborát.

Hogy mennyit ér egy nagyra nőtt Facebook-oldal, azt sok tényező befolyásolja. A már említett Kasza Tibor májusban egy első ránézésre hihetetlen értékbecsléssel állt elő. Annak kapcsán megvizsgáltuk, érhet-e 1 milliárd forintot egy magyar celeb közösségi csatornája. Egyáltalán, mit jelent az, hogy “annyit ér”? El lehetne adni? És miért vár mindenki a Gazdasági Versenyhivatal szavára úgy, hogy közben megszegi a Facebook bújtatott reklámokra vonatkozó szabályait?

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt