szerző:
hvg.hu

Megtörtént amire kevesen számítottak: Kasza Tibi visszacsúszott a Facebook rajongói toplistán, helyét Mága Zoltán vette át. A hegedűművész óriási, naponta tízezres rajongószám-növekedést produkált az elmúlt időszakban, így már csak napok vagy talán órák kérdése, hogy eléri az egymilliós tábort. Mága Zoltán népszerűségének növekedési üteme sok kérdést felvet, mivel rajongóinak több mint a fele facebookos szempontból gyanús dél-ázsiai országokból származik.

A magyar hírességek körében példa nélküli az, ami Mága Zoltán Facebook-oldalán történt: az elmúlt két hónapban rajongóinak száma közel a duplájára nőtt. A jelenleg 992 ezres táborral rendelkező oldal így ma a dobogó második helyét foglalja el a hazai celebek oldalai között, letaszítva ezzel helyéről Kasza Tibort, akit sokan ma a Facebook koronázatlan királyának tartanak.

A Front Page Communications által üzemeltetett Fészbuker adatai szerint a robbanásszerű növekedés érdekessége, hogy Mága Zoltán Facebook-táborának a magyar közönség jelenleg csak alig az ötödét alkotja, a többiek valamilyen távoli országból rajonganak a hegedűvirtuózért.

©

Az új rajongók többsége Dél-Ázsiából jött: a lájkolók közel 60 százaléka Bangladesből (260 ezer), Indiából (180 ezer) és Pakisztánból (120 ezer) származik. "Kérdés, hogy ez a népszerűség a hegedűművész ázsiai koncertjein is lemérhető-e" – fogalmaz a kommunikációs ügynökség közleménye, a kérdés persze jórészt költői.

Bradács András, a Front Page tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett országokban sok kamu Facebook-profil van, amiket gyakran használnak rajongóvásárlásra, ami a Facebook-tábor növelésének gyors, ám nem etikus módja.

Kinek jó ez?

Pénzért venni rajongókat még akkor sem mindig szerencsés, ha valóban célközönség-közeli emberekről van szó. Schobert Norbert még két éve egy Mark Zuckerbergnek címzett nyílt levélben problémaként jelezte azt, hogy “megdolgozott, sőt fizetett" a Facebooknak-rajongóiért, mégsincs elég aktivitás az oldalán, nem jutnak el elég emberhez a posztjai. Pedig a Schobert Norbi és az Update1 hivatalos oldala esetében kevésbé dél-ázsiai beütésű táborról beszélünk, ő valódi – azóta 1,4 milliós – rajongói bázissal rendelkezik. Norbi csupán az oldal (és a bejegyzések) reklámozásáért fizetett, hivatalosan, a Facebooknak. És még így is elérési gondokat lát – ebből sejthető, hogy milyen elérése és főleg milyen konverziója van azoknak, akik pakisztáni kamulájkolókkal töltik fel oldaluk táborát.

Hogy mennyit ér egy nagyra nőtt Facebook-oldal, azt sok tényező befolyásolja. A már említett Kasza Tibor májusban egy első ránézésre hihetetlen értékbecsléssel állt elő. Annak kapcsán megvizsgáltuk, érhet-e 1 milliárd forintot egy magyar celeb közösségi csatornája. Egyáltalán, mit jelent az, hogy “annyit ér”? El lehetne adni? És miért vár mindenki a Gazdasági Versenyhivatal szavára úgy, hogy közben megszegi a Facebook bújtatott reklámokra vonatkozó szabályait?

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az amerikai légierőnél már a tökéletes mesterséges intelligenciát keresik

Az amerikai légierőnél már a tökéletes mesterséges intelligenciát keresik

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Tényleg bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést? – a gyerekek megmondják

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is