szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 5,7 millió dolláros, vagyis nagyjából 1,5 milliárd forintos büntetést szabott ki a gyerekek körében hatalmas népszerűségnek örvendő TikTok alkalmazásra.

A Snapchat, a YouTube, az Instagram, de még a Facebook alkalmazást is megelőzte tavaly októberben az Egyesült Államokban a TikTok: csak ott 3,81 millióan töltötték le egyetlen hónap leforgása alatt. A kínai ByteDance által fejlesztett, kifejezetten rövid felvételek készítésére és megosztására használható videómegosztó szinte az egész világot letarolta, olyannyira, hogy a Facebook is megpróbálta lemásolni. Ezúttal viszont nem épp egy pozitív rekorddal kerültek be a hírekbe.

A BBC beszámolója szerint az alkalmazásra (illetve annak tulajdonos cégre) az adatvédelem kapcsán a valaha volt legmagasabb bírságot szabták ki az Egyesült Államokban. A bíróság 5,7 millió dolláros, vagyis nagyjából 1,5 milliárd forintos büntetéssel sújtotta, valamint arra kötelezte őket, hogy a 13 évnél fiatalabb felhasználók adatainak kezelésében új megoldást vezessen be.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) szerint a TikTok nemcsak, hogy szülői engedély nélkül gyűjtötte a 13 évnél fiatalabb felhasználók adatait, de nyilvánossá is tette a profiljukat, 2016 októberéig pedig hagyta, hogy megosszák a tartózkodási helyüket a közeli ismerősökkel.

A fejlesztők pontosan tudták, hogy a felhasználók jelentős hányada 13 éven aluli, mégsem változtattak az adatkezelési metódusukon, még több ezer panasz beérkezése után sem. A döntés értelmében most nemcsak, hogy ezen kell változtatniuk, de törölniük kell az összes eltárolt adatot, valamint videókat sem tehetnek közzé a 13 évesnél fiatalabb gyerekek.

A TikTok ezért új szabályokat vezetett be a platformon: mindenkinek igazolni kell a születési dátumát. A 12 éves, vagy annál fiatalabb felhasználók esetében korlátozzák az adatgyűjtést, valamint nem tehetnek közzé és nem is oszthatnak meg videókat, csupán lájkolhatják őket és felhasználókat követhetnek.

A BBC szerint valószínűleg a születési dátum magadásánál hamis információt mondanak majd be a gyerekek, ugyanakkor így legalább a szülők is láthatják, hogy valami nem stimmel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!