30 év után új gyógyszer: piacra dobják az orrsprayt, ami azonnal hat a depresszió ellen

30 év után új gyógyszer: piacra dobják az orrsprayt, ami azonnal hat a depresszió ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ketaminszármazékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett súlyos depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).

Az FDA közleménye szerint a Johnson&Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceuticals által gyártott szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a "kezelésekre nem reagáló depresszióra" lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak. Az ilyen, nagyon súlyos, életveszélyes depresszió esetében már régóta szükség volt hatásos szerekre – mondta Tiffany Farchione, az FDA kutatója.

A páciensek a Spravato nevű orrsprayt csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett spray hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra. Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos – az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül – depressziós pácienseket kezelt vele.

Lassan fejlődik a terület

Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrsprayben lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

A szer, ha működik, hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert "a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség" – mondta John Mann, a Columbia Egyetem pszichiátere. Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani.

Az FDA által jóváhagyott eszketamin a tanulmányok eredményei alapján jelentősebb enyhülést adott, mint a hatóanyag nélküli szer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások