Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Stanford Egyetem fiatal kutatói olyan robotkutyát fejlesztettek, amely az ugatást leszámítva szinte mindenre képes, amire egy rendes négylábú.

A robotok az elkövetkező évek izgalmas találmányai lesznek, hiszen több olyan feladatot is rájuk bízhatunk, amelyekkel ma még emberek foglalkoznak.

A Stanford egyetemistái is dolgoznak egy kutyaszerű találmányon, amely azért is érdekes, mert tényleg úgy viselkedik, mint egy eb: kaparja a földöt, ugrálgat, sőt még szaltózni is megtanították.

A Doggo persze nem elsősorban a trükkök, hanem főleg "olcsósága" miatt tűnik ígéretesnek: a hasonló eszközökkel ellentétben a robotkutya kevesebb mint 3000 dollárból (ez majdnem 880 ezer forintot takar) összerakható. Ez sem kevés pénz, de a sokszor 10-11 ezer dolláros masinákhoz képest mindenképp figyelemre méltó.

A robotkutya a Stanford környékén mászkálgat, gazdái rendszeresen "megsétáltatják", miközben új funkciókat táplálnak belé. A fejlesztők úgy vélik, Doggo számos feladatra alkalmas lehet, például kisebb csomagokat elvinni egyik pontról a másikra. De más kísérletekben is hasznosíthatják, ahol a mozgékonyság előnyös.

Egy másik cég, az SRI International nemrég olyan robotot készített, amellyel biztonságosabbak lehetnek a közúti ellenőrzések. Korábban pedig olyan gép is készült, amely szinte tökéletesen utánozza az emberi kézírást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások