A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Chris Hughes nem csak a Facebook egyik alapítója, a közösségi oldal gyakori kritizálója is. A szakember most a Libra nevű pénznem miatt érezte úgy, hogy fel kell szólaljon.

Nem tartja jó ötletnek Chris Hughes, hogy saját pénznem és a mögöttes rendszer fejlesztésébe kezdett a Facebook – így összegezhető a közösségi oldal egykori társalapítójának a Financial Timesban megjelent véleménycikke, melyben Hughes komoly veszélynek nevezi a Libra digitális valutát.

A Facebook múlt kedden mutatta be hosszú ideje pletykált kriptopénzét, amelyet a híradásokban sokáig GlobalCoinnak neveztek a bennfentesek. Az új valutának első részleteibe maga Mark Zuckerberg, a Facebook első embere avatta be a felhasználókat, miután az alapító külön bejegyzést írt erről.

A Libra komolyságát jól mutatja, hogy a Facebooknak 27 másik céget, köztük a MasterCardot, a PayPalt, a Visát és az Ubert, valamint a Vodafone-t is sikerült meggyőznie, hogy csatlakozzanak, s közös munkával fektessék le egy új kriptovaluta alapjait, "ami mindannyiunk számára jobbá teszi a pénzt".

Bár a Librát csak 2020-ban vezetik be, a Messengerben és WhatsAppban is eltárolható valutának már most, néhány nappal a hivatalos leleplezése után számos kritikusa akadt. A legérdekesebb, hogy az oldal tevékenysége ellen gyakran felszólaló társalapító, Chris Hughes is elmarasztalóan nyilatkozott róla.

Nemzetállamokat gyengíthet meg

Az üzletember/informatikus úgy véli, a Facebook kriptovalutával kapcsolatos tervei nem pusztán aggodalomra adnak okot, egyenesen ijesztőek. Hughes mindezt arra alapozza, hogy a Libra csak még nagyobb szereplővé teheti a Facebookot, amely eddig sem szűkölködött a figyelemben. A társalapító emellett arról ír, hogy a Libra óriási hatalmat ad néhány magánvállalat kezébe, emellett nemzetállamokat gyengíthet meg.

Hughes a félelmei kapcsán a Facebook növekedésével járó (negatív) hatásokat is felhozza, melyekre kezdetben senki nem gondolt. Példaként említi az élő közvetítés bevezetését, amely nem csak a szép és a jó megmutatására alkalmas. Lehetővé tette azt is, hogy fegyveresek tömeggyilkosságot mutassanak be rajta keresztül, vagy hogy terroristák kivégzésekről adjanak hírt.

Túl nagy hatalom összpontosul Zuckerberg kezében, lépnünk kell - üzente a Facebook társalapítója

Évekkel korábban maga Chris Hughes is sokat tett, hogy a Facebook ne csak egyetemi projekt legyen. Mostanra azonban gyökeresen megváltozott a véleménye.

A Libra ellen gyűlő hangok az amerikai képviselőházban is megjelentek, egy demokrata párti képviselő, Sherrod Brown pedig arra szólított fel: nem szabad hagyni, hogy Facebook ellenőrizetlenül vágjon bele egy új és rizikós kriptopénz indításába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások