A mesterséges intelligencia felismeri a rossz KRESZ-táblákat a Google Street View-n

A mesterséges intelligencia felismeri a rossz KRESZ-táblákat a Google Street View-n

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ausztrál kutatóknak egy új algoritmus segítségével sikerült katalógust készíteniük a közlekedési táblákról, ezáltal szelektálhatóvá is tették azokat.

A közlekedés során talán kevesen gondolnak bele abba, hogy a KRESZ-táblákat nem elég csak kihelyezni az utcára, foglalkozni is kell velük. A táblák ugyanis egy idő után megkophatnak, vagy megrongálhatják őket, ami egy ponton túl már balesetveszélyes is lehet. Azt azonban már egy közepes méretű városban is nehéz folyamatosan figyeni, hogy melyik milyen állapotban van.

A Gizmodo beszámolója szerint a melbourne-i műegyetem (Royal Melbourne Institute of Technology, RMIT) kutatói a Google utcaképes szolgáltatását, valamint a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, hogy hatékonyabbá tegyék a közlekedési táblákat jegyző és felügyelő rendszert. A szakemberek egy olyan szoftvert hoztak létre, ami a mesterséges intelligencia segítségével közlekedési táblákat keres a Google Street View-n.

©

A rendszer 96 pontossággal találja meg a táblákat, és 98 százalékos pontossággal mondja meg róluk, hogy mit ábrázolnak. Emellett a Google szolgáltatásából származó adatok alapján azt is meg tudja mondani, pontosan hol található a jelölés, így egy katalógust is lehet vezetni róla, így pedig könnyen megmondható, hogy melyik szorul javításra.

Persze ez sem 100 százalékosan jó megoldás, hiszen a Street View nem frissül minden nap, így aztán lehet, hogy néhány adat pontatlan lesz. A problémát megoldaná, ha a Google valamilyen sűrűn közlekedő járműre – például a szemétszállító autókra – is szerelnének kamerát, így sűrűbben tudnának frissíteni a rendszeren.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások