USA vs. Kína: új helyzet állt elő a világban

USA vs. Kína: új helyzet állt elő a világban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miután az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború vége nem látható, a technológiai cégeknek is igazodniuk kell az új helyzethez. Vannak, akik nem szeretnének választani, de vajon megoldható ez?

Új helyzet állt elő a világban az amerikai-kínai kereskedelmi ellentét kapcsán: a globális piac két táborra szakadt, és a nagy technológiai cégeknek el kell dönteniük, hogyan működtessenek egy olyan ökoszisztémát, amelyik az Egyesült Államokat (és más nyugati piacokat) támogatja, illetve egy olyan másikat, amelyik Kínát – idézi fel a ZDNet a VMware vezérigazgatójának szavait, amelyek a nemrég zajlott VMworld 2019 konferencián hangzottak el.

Pal Gelsinger szerint vállalata már meg is kezdte ennek megfelelően a kiigazítást. Úgy véli, minden szervezetnek meg kell határoznia, hogyan fog, illetve hogyan tud működni ebben a kettős világban, miként építi ki ellátási láncait és kapcsolatait az ügyfelekkel és a kereskedelmi partnerekkel. Vállalatával kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy az megtartotta elkötelezettségét Kína felé, és már módosította azt, miként legyen jelen az ázsiai országban, de persze amerikai vállalkozásként a nyugati kereskedelmi ökoszisztéma felé is elkötelezett. Hozzátette azt is, hogy nagyon fontos számára, hogy mindkét ország jogszabályait betartsák. Gelsinger szerint a VMware-hez hasonlóan más vállalatoknak is ki kell találniuk, hogyan működjenek a kettős ellátási láncok és kettős kereskedelmi blokkok világában.

Hasonlóan gondolkoznak a Dell Technologiesnál – ennek a vállalatnak többségi tulajdona van a VMware-ben. Michael Dell vezérigazgató ugyancsak az említett konferencián mondta el, hogy jelentős üzleti tevékenységet folytatnak Kínában, és prioritás számukra, hogy folyamatos ellátást biztosítsanak ügyfeleik számára. Gyáraik vannak szerte a világon, és elég rugalmasnak érzik magukat ahhoz, hogy az üzletük tovább fejlődjön Kínában és Kínán kívül is. Sürgette továbbá, hogy mind az amerikai, mind a kínai fél kormánytisztviselői folytassák a munkát annak érdekében, hogy enyhülhessen a jelenlegi feszültség, ami igencsak inproduktív a vállalkozások számára.

Mind a VMware, mind a Dell első embere kiállt a kettős működés mellett. Ez ugyan jól hangzik, de vajon lehet-e egyszerre két urat szolgálni egy olyan világban, ahol az amerikai elnök mondhatni parancsot adott ki hazája vállalatai számára, hogy szakítsák meg a kapcsolatot Kínával, és a Twitteren azt is közzétette, hogy országa a kínaiakkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatok nélkül is virágozni fog.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.