Világszerte a legmelegebb október volt a 2019-es

Világszerte a legmelegebb október volt a 2019-es

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Június, július és szeptember után a múlt hónap is rekordot hozott.

A valaha mért legmelegebb október hónap volt a világon 2019 októbere, jelentette be kedden a Copernicus európai kutatóintézet.

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint októberben 0,69 Celsius-fokkal volt melegebb átlagosan az 1981-2000 közötti időszak átlaghőmérsékleténél, ami 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban. 2019 októberében 0,01 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb - 2015-ban mért - októberi átlaghőmérsékletet.

A Copernicus adatai szerint különösen meleg volt októberben az Északi-sark térségének nagy részén és Európa egyes térségeiben. Az Egyesült Államokban és Kanadában azonban az átlagos alatti hőmérsékleteket jegyeztek fel.

Már az októbert megelőző hónap is rekordot döntött, az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön, ahogy júniusban és júliusban sem volt még soha olyan magas az átlaghőmérséklet, mint idén, összességében 1901 óta ez volt a második legmelegebb nyarunk.

Hozzászólások