szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olyan incidens is történt idén a Facebook háza táján, melyek miatt sokan nem bíznak az oldalban. Egy új esztendő jó ok lehet arra, hogy kilépjen Mark Zuckerberg birodalmából.

Az év vége közeledtével ismét hangsúlyossá vált a #DeleteFacebook nevű kezdeményezés, amelyet azért indítottak el a felhasználók, hogy a Facebook-fiókok törlésére buzdítsák az embereket. Az akció okát a közösségi oldalt érintő adatszivárgások és ehhez kapcsolódó incidensek szolgáltatták, melyekből 2019-re is jutott néhány. Az egyik legemlékezetesebb ügy a Cambridge Analyticához köthető, amely miatt 1462,5 milliárd forintnyi büntetést osztottak ki a Facebooknak.

A nagy botrányok mellett “kisebb” problémák is adódtak az oldalon. 29 ezer korábbi és jelenlegi Facebook-dolgozó adatát például egy kocsiból lopták el ismeretlenek, egy másik ügyben pedig azért indult nyomozás, mert egy Facebook-alkalmazott kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza. A Mashable technológiai és életmód magazin úgy összegez: ezek után már nem lehet azt mondani, hogy a Facebook egy biztonságos hely, a felhasználóknak így érdemes elgondolkodniuk a fiókjuk törlésén. A lap ehhez további okokat is felsorol.

©

Az egyik első érv, hogy a Facebook eredeti célkitűzése mára teljesen eltűnt. Az oldalt, miután létrejött a Thefacebook.com, főleg egyetemisták használták, hogy más városba költözve is kapcsolatban maradhassanak az iskola- és szobatársakkal. A fejlesztők a kommunikáció fenntartása miatt találtak ki új funkciókat, de ennek helyét ma már egészen más dolgok töltik ki. Fontosabbá váltak a lájkok, a videós bejelentkezések, emellett az online zaklatók száma is növekedett.

Zuckerberg a Facebookból szerzett pénzével hawaii őslakosokat is magára haragított, miután 2014-ben 100 millió dollár körüli összeget fizetett új nyaralójáért, amely Kauai szigetén található. A botrány a tulajdoni viszonyok tisztázása miatt robbant ki, Zuckerberg ugyanis pereket indított, hogy a megszerzett föld teljes egészében az övé legyen, a birtokát pedig mentesíteni tudja a helyi tradícióktól. Az ügy bár nem kapcsolódik adatvédelmi incidenshez, mégis nagyon aggasztó.

A törlés melletti másik érv, hogy a Facebook óriásira nőtt (az internetes kommunikációhoz javarészt saját termékeit vesszük igénybe). Emellett szinte semmilyen szabály nem vonatkozik rá, ha pedig meg is bírságolják, nincs az a pénz, amely a vállalat végét jelentené. A Facebook ugyanis a botrányok ellenére is rengeteg bevételt termel, emberenként 1056 forintot. A Mashable szerint mindez úgy függ össze a törlésre való buzdítással, hogy egy ekkora vállalatot lassan lehetetlen lesz ellenőrizni, kordában tartani és közben adatokra vigyázni.

©

A Facebook többek szerint veszélyt jelent a demokráciára, a felületén ráadásul olyan tartalmak is terjedhetnek, melyeknek nem lenne szabad. Egy változtatás után a politikusok hazudhatnak is, az oldal nem bünteti meg őket. A felhasználókra viszont ugyanazok a szabályok érvényesek, mint korábban, rájuk tehát nem vonatkozik ilyen kedvezmény. Zuckerberg egy vele készült interjúban mindezt azzal magyarázta, hogy nem a hazudozó, hanem a hiszékeny emberekkel van a gond, így az ő problémájuk, ha olyat hisznek el, amit nem kellene.

Ha ezek után - amolyan újévi fogadalomként - törölné magát az oldalról, itt talál hozzá közérthető segítséget. Egy másik a cikkünkben pedig arról olvashat, hogyan töltheti le minden fotóját, videóját és megosztott bejegyzését, mielőtt elvégezné a nagytakarítást.

Ha továbbra is facebookozni szeretne, de minél nagyobb biztonságban tudná személyes adatait, akkor itt talál 5 beállítást, melyeket jobb, ha most azonnal megcsinál a fiókjával – különös tekintettel a legutolsó pontra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján