Ma este indul útjára SolO, a napszonda

Ma este indul útjára SolO, a napszonda

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először pillanthatja meg a Nap sarkvidékeit a floridai Cape Canaveralból helyi idő szerint ma este induló napszonda, a Solar Orbiter. SolO egyúttal az eddigi legrészletesebben vizsgálja majd a napkitöréseket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által vezetett új űrmisszió úgy mutatja majd meg a Napot, ahogy azt még soha nem láttuk – írta a BBC annak kapcsán, hogy floridai idő szerint vasárnap késő este, vagyis Európában hajnalban lövik fel a szondát szállító rakétát.

 

A Solar Orbiter - SolO - küldetésének fő célja, hogy jobban megérthessék a Nap működését, különösen a Nap légkörének kiterjedt külső részét, azaz a napkoronát. Illetve azt, hogy a napkitörések miként hatnak a földi technológiákra, például a navigációs rendszerekre.

A szonda olyan közeli képeket készít majd a Napról, mint még soha senki. A SolO egy egész laboratóriumot visz magával, amely lehetővé teszi, hogy az eddigi legrészletesebben vizsgálja, mi áramlik ki a Napból. Azaz az eddigi legaprólékosabban tanulmányozza majd a napszelet. A napkorona több millió fokos, sokkal melegebb, mint a csillag felülete, a tudósok azonban még nem jöttek rá, honnan is származik ez a hihetetlen forróság.

A szonda egyúttal először teszi lehetővé, hogy megpillantsuk a csillag északi és déli pólusait.

A misszió hét éve alatt a Solar Orbiter akár 42 millió kilométerre is megközelítheti a Napot, a szondának 600 Celsius fokot kell kibírnia.

Az ESA kutatásához az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is segítséget nyújt.