Cenzúrázta a "csúnya" és a "szegény" felhasználók videóit a TikTok

Cenzúrázta a "csúnya" és a "szegény" felhasználók videóit a TikTok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb részletek derültek ki arról, milyen moderálási szabályzat él(t) a TikToknál. A fejlesztő cég állítja, már nem alkalmazzák az irányelveket.

A Sensor Tower elemzőcég még januárban készített egy összesítést arról, a letöltések alapján melyek voltak a legnépszerűbb alkalmazások 2019-ben. Ezek szerint a TikTok már a második helyen áll(t), ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne vele nagyon komoly probléma.

A kínai ByteDance által készített applikáció körül rengeteg volt a botrány. Vádolták őket azzal, hogy

Ha mindez nem lenne elég, most egy újabb meredek dolog derült ki arról, miként működik a szolgáltatás.

©

A The Intercept beszámolója szerint a TikTok utasította a moderátorait, hogy a "csúnya arcú", valamint a nyomornegyedben, vagy nagyon rossz körülmények között élő felhasználók videóit szedjék ki az ajánlott tartalmak közül. A cég szóvivője megerősítette, valóban volt ilyen direktívájuk, ám szerintük ezt a zaklatás megelőzése érdekében hozták, és már nincs érvényben.

A lap részletekbe menően is szemezgetett a tiltásokból. Ezek szerint ha valakinek a "abnormális" testalkata van – például sörhasa –, vagy túlságosan ráncos, akkor nem kerülhet be az ajánlott videók közé. Ahogy azok sem, akiknél a háttérben egy repedt fal, vagy divatjamúlt dekoráció látszik.

A TikToknak külön moderálási szabályzata van az élő videókra, amelyek közül letiltják az "ellentmondásos tartalmakat". Ilyenek például a Tibettel, Tajvannal vagy épp a Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatos kontentek.

A The Verge beszámolója szerint a cég bejelentette, a nemzetközi tartalmak moderálására a jövőben nem kínai moderátorokat alklamaz majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.