szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy távoli jövőben játszódó mozifilm egy jelenete is lehetne az alábbi rövid videó, ez azonban a valóság: Szingapúrban a Boston Dynamics robotkutyáját is bevetik a koronavírus terjedése ellen. Ha most jól vizsgázik, társai is lehetnek.

Hogy csökkentsék a parkőrök megfertőződésének esélyét, robotkutya járja a szingapúri Bishan-Ang Mo Kio Parkot, hogy figyelmeztesse a látogatókat, ha azok megszegik a (kötelező) távolságtartás szabályait – írta a The Straits Times nevű helyi lap. A park a Boston Dynamics négy lábbal rendelkező, de fej nélküli robotkutyáját veti be erre a feladatra.

A tesztidőszakban, amely két hétig tart, a gépi munkaerő távoli irányítás mellett járja a környéket, de már készül a szoftverfunkció, amely önállósítja a robotot. Mivel a Spot kamerákkal is rendelkezik, a parkőrök azt használva, messziről is láthatják, ha valaki ellenszegül a hatóságok kérésének. A robot ilyenkor egy előre felvett üzenetet játszik le, arra kérve az érintetteket, távolodjanak el a másiktól.

A járőröző gépre táblák figyelmeztetik az embereket, nehogy megijedjenek, amikor szembe találják magukat egy ilyen eszközzel. Egy-egy találka alkalmával a kutya egyébként adatot is rögzít majd, de azt – a park munkatársai szerint – nem kötik konkrét személyekhez. Erre elsősorban azért van szükség, hogy felmérhessék, a park melyik részén gyülekeznek többen, és hova kell kivezényelni az eszközt.

A Spot napjaink egyik legfejlettebb robotja, de csapatban még okosabbá válik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids