szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormányzat 2023-ra Huawei-mentesítené az Egyesült Királyság mobilhálózati infrastruktúráját. Szolgáltatók szerint ennek nagyon komoly káros következményei lesznek.

Bár az év elején még arról beszélt a brit kormány, hogy a Huawei is részt vehet az 5G-hálózat fejlesztésében, a döntéshozók májusra meggondolták magukat. Sőt, a tervek szerint 2023-ra mentesítenék az infrastruktúrát a kínai vállalat eszközeitől.

Ám ez nem mindenki szerint jó ötlet. Két telekommunikációs szolgáltató, a BT és a Vodafone képviselői is arról beszéltek a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága előtt, hogy a 2023-as dátum tarthatatlan – jelentette a The Guardian. Pontosabban tartható, de ebben az esetben igen komoly következményekkel kell számolni.

[Donald Trump elrendelte: 2021 májusáig fent kell tartani a Huawei elleni szankciókat]

Howard Watson, a BT technológiai vezetője szerint ennyi idő alatt nem lehet helyettesíteni a kieső eszközöket az infrastruktúrában, ami miatt nemcsak 5G nem lenne az Egyesült Királyságban, de 4G, 3G és 2G sem – vagyis országszerte komoly területi kiesések lennének a mobilszolgáltatásban.

©

Howard szerint a kitűzött határidőre fizikailag képtelenség az összes adótornyon elvégezni a szükséges hardveres változtatást. Hasonló véleményen van Andrea Donà, a Vodafone hálózatért felelős vezetője is, aki szerint az átalakítások miatt időnként elérhetetlen lenne a mobilinternet.

[Még egy ütést bevitt az USA a Huaweinek, a cég szerint a világ jár majd rosszul]

A brit Vodafone és a BT a hálózat nagyjából 60 százalékát üzemelteti Huawei-eszközök segítségével. A vállalatok emiatt érthető módon nem örülnének, ha a brit vezetés úgy döntene, hogy valóban le kell cserélni a készülékeket.

©

A brit titkosszolgálat, az MI6 egykori vezetője szerint ugyanakkor az amerikai szankciók azt jelentik, hogy a Huawei komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A Huawei ugyanakkor kitart amellett, hogy a vállalat nem áll a kínai állam befolyása alatt. A The Guardian egy érdekes esetet idéz fel ennek kapcsán, a lap szerint képet azonban a Huawei brit egységének vezetője, Jeremy Thompson ásta alá. A politikusok előtti meghallgatáson a bizottság elnöke, Greg Clark arról kérdezte Thompsont, a Huawei brit alkalmazottai szabadon nyilváníthatnak-e véleményt? Thompson erre határozott igennel felelt. Ám amikor Clark megkérdezte tőle, mit szól a Hongkong autonómiáját csorbító kínai nemzetbiztonsági törvényhez, Thompson nem válaszolt.

A brit napilap által felidézett eset teljes igazságához az is hozzátartozik, hogy nagyvállalatok vezetői hivatalos megszólalásuk során ritkán minősítik országok politikai tevékenységét. Feltételezhető, hogy Thompson ugyanúgy nem mondott volna semmit, ha egy magyar, brit vagy amerikai politikai ügyben kérdezték volna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban

„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként

„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként