Feltalálták a szuperfehér festéket, amit ezzel festenek be, az tűző napon is hűvösebb

Feltalálták a szuperfehér festéket, amit ezzel festenek be, az tűző napon is hűvösebb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan olcsó és könnyen előállítható fehér festéket fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely még tűző napon is képes hűteni az alatta lévő felületet.

Nem véletlen, hogy nyáron a világos, gyakran a fehér színű ruhákat kedveljük: az már régóta ismert, hogy a fehér színű dolgok hűvösebbek maradnak a napsütésben, mint mondjuk a feketék, amelyek valósággal magukba szívják a meleget. Éppen emiatt festik gyakran fehérre a házakat a mediterrán vidékeken, hiszen az ilyen épületek több napsugarat vernek vissza, s a lehetőségekhez képest hűvös marad az épület.

Ami a városokat illeti a probléma még összetettebb. Itt ugyanis nem csupán a napsugárzás fűtheti az épületeket, hanem az úgynevezett „forró sziget” hatás. Ez a növényzet kiirtása, a sötétebb és több hőt elnyelő infrastruktúra, a víz- és széláramlás megváltozása, az autók által kibocsátott hő, az áramtermelés, illetve az egyre elterjedtebb légkondicionálás miatt alakul ki. Már csak ezért is lenne fontos minél több helyen olyan festéket használni, ami hűthetne is.

Ilyet fejlesztettek ki az indianai Purdue Egyetem kutatói: fehér festékük szinte teljes egészében visszaveri a rá eső napfényt, azaz az eddigieknél jóval hűvösebben tarthatja az alatta lévő felületet – írja a ZME Science. Ehhez a festékhez egy viszonylag olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló vegyületet, kalciumkarbonátot használnak a szokásos titán-dioxid helyett. A kalciumkarbonát segít csökkenteni a festék által elnyelt ibolyántúli sugár mennyiségét, a részecskék koncentrációja és szerkezete pedig fokozza a fényszóródást.

Az infravörös kép azt mutatja, hogy a hűtőfestékkel megvilágított P minta sokkal hűvösebb, mint a kereskedelmi festékkel festett háttér
©

A kétnapos tesztelés során kiderült, hogy az ilyen festékkel bevont épület

hőmérséklete éjszaka 10 fokkal volt alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél, de a tűző déli napon is 1,7 fokkal alacsonyabb maradt.

A festéket egyébként nem csupán házakon, hanem az autóktól kezdve akár az elektromos berendezésekig számos felületen lehet használni. Előállítása kompatibilis a már létező kereskedelmi festékek gyártásával, sőt az előállítási költségei akár alacsonyabbak is lehetnek – állítják a kutatók. A továbbiakban a festék hosszú távú megbízhatóságát kell igazolniuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások