Már az engedélyeztetésnél tart a Pfizer vakcinája

Már az engedélyeztetésnél tart a Pfizer vakcinája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beadta a kérelmet az amerikai gyógyszerügyi hivatalhoz a BioNtech és a Pfizer a koronavírus elleni vakcinájuk sürgősségi engedélyeztetésére.

Beadta a kérelmet vakcinájuk engedélyeztetésére a BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) – írja a CNN. A vakcinagyártók sürgősségi engedélyért folyamodnak, hogy a vakcina minél hamarabb elérhetővé váljon.

A cégcsoport szerint vakcinájuk, a BNT162b2 már idén decemberben elérhető lehet a koronavírus miatt veszélyeztetett csoportba tartozó emberek számára. Hatása ugyanakkor így is csak jövőre lehet a járvány terjedésére: ahhoz, hogy immunizáljon valakit a koronavírusra, két oltásra van szükség, egymástól néhány hét távolságra. A védelem az első oltást követően 28 nappal érhető el.

A BioNtech és a Pfizer e hónap elején jelentette be, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az eddigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján eléri a 94 százalékot azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre különösen veszélyesek a vírus okozta betegség szövődményei.

Nemrég azt is közölték, hogy napokon belül folyamodnak majd az FDA engedélyéért. A New York Times akkor azt írta, ha az FDA engedélyezi az oltóanyagot, akkor idén akár 50 millió, a jövő év végéig pedig 1,3 milliárd adag vakcina is elkészülhet.

Az Egyesült Államokban ez az első koronavírus elleni oltás, amelyik már az engedélyeztetés szakaszába ért.

Hozzászólások