Van olyan földi mikroorganizmus, ami egy darabig életben marad a Marson

Van olyan földi mikroorganizmus, ami egy darabig életben marad a Marson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szerint még a korábbinál is jobban oda kell majd figyelni, hogy ne fertőzzünk meg élettel más égitesteket.

Az eddig is egyértelmű volt a tudósok számára, hogy egy űrutazás során az egyik legfontosabb dolog a sterilitás, hogy még véletlenül se fertőzzünk meg földi élettel más égitesteket. Most azonban úgy tűnik, a jövőben még nagyobb figyelmet kell majd erre fordítanunk, legalábbis erre hívja fel a figyelmet a NASA, valamint a német German Aerospace Center űrügynökség.

A két szervezet még 2019-ben a MARSBOx kísérlet részeként küldött különböző bakteriális és gombás mikroorganizmusokat a sztratoszférába – vagyis a Föld ózonréteg feletti légkörébe. Azért éppen oda, mert az ottani körülmények nagyban hasonlítanak arra, ami a Marson is jellemző. Emiatt ideális helyszín, hogy kiderüljön, vajon ezek az életformák túlélnének-e, ha a vörös bolygóra kerülnének.

©

Az Extreme Microbiology című tudományos szaklapban publikált eredmény szerint a csapat négyféle baktériumot és gombát küldött fel: a fekete penész (Aspergillus niger) spórái mellett a Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis baktérium és Buttiauxella baktérium is volt a fedélzeten.

Az alumíniumtároló ketté volt osztva, így a szakemberek azt is el tudták különíteni, hogy milyen hatással volt rájuk a sugárzás, illetve más környezeti feltétel. Mint kiderült, a fekete penész spórái képesek voltak túlélni a sztratoszféra körülményeit. A szakemberek hangsúlyozták: bár a marsi környezetet csak átmenetileg élhetik túl ezek a mikroorganizmusok, a fekete penész spórái a Földre visszatérve újraéledhetnek.

"Remélem, mától rendkívül unalmas lesz a munkám" - interjú a NASA marsi landolásának kulcsmérnökével

Mohamed Abid a kezdetektől fogva felügyeli, hogy a Perseverance marsjárón az utolsó csavarig minden a helyére kerüljön, és a szerkezet úgy működjön, ahogy azt a tervezőasztalon megálmodták. Csütörtök este ő is ott lesz a NASA központjában, hogy felügyelje a rover landolását.

Mindez két szempontból is igen fontos: egyfelől azért, mert figyelnünk kell arra, nehogy élettel fertőzzünk meg egy idegen égitestet – a Holdat, a Marsot vagy a távoli jövőben egy másik planétát –, másfelől pedig vannak olyan organizmusok, amelyek fontosak lehetnek az asztronauták túlélése – például a táplálékkészítés – szempontjából.

A NASA egyébként 2020-ban adta ki a parancsot: nemcsak a háború lesz tilos a Holdon, hanem a szemetelés is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások