Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Arra kerestük a választ, hogy a Xiaomi smarthome megoldása egy a hétköznapi gyakorlatban hasznos rendszer, vagy esetleg inkább csak a kütyürajongók szórakoztatására való. Jövünk a gyakorlati tapasztalatokkal.

A finn Nokia 2010 áprilisában mutatta be nagysikerű kamerás mobilját, az elsőként Symbian 3-at futtató N8-at, az amerikai Apple pedig ekkor hajtotta végre az utolsó simításokat a nem sokkal később piacra dobott iPhone 4-en. És ekkor alapították meg Kínában a Xiaomi nevezetű céget, mely sokáig teljesen ismeretlen volt Magyarországon, aztán első körben az okostelefonjai révén tette le a névjegyét az asztalra, majd pedig mindenféle elektronikus termékkel elárasztotta a piacot.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy okosotthon fronton jelenleg körülbelül hol tart a vállalat, és tucatnyi termékét vetettük alá gyakorlati tesztnek.

Állítható színű éjjeli lámpa
©

Kezdőpont

A Xiaomi okosotthon rendszerének origója a Mi Home alkalmazás (Android, iOS), mely pillanatok alatt feltelepíthető az arra alkalmas mobilokra, tabletekre. Az ízléses felhasználói felületű, könnyen kezelhető applikáció legfeljebb csak azoknak jelenthet kihívást, akik nem értenek angolul, bár a magyar nyelvi támogatás nélküli szoftver még számukra is viszonylag könnyen értelmezhető.

Pillanatok alatt létre tudunk hozni egy vagy több otthont, utóbbi akkor jöhet jól, ha több ingatlant, így például a nyaralónkat is fel szeretnénk okosítani. Az adott otthonokban szobákat definiálhatunk, azokba virtuálisan behelyezhetjük az adott készülékeket, majd pedig egyszerű "if, then" (ha, akkor) programozással automatizálhatjuk a rendszert.

Ha csak kísérletezni szeretnénk a technikával, akkor első lépésben elég egy-két olcsóbb eszközt vásárolni, a rendszer bármikor egyszerűen bővíthető. A bekapcsolást követően a különböző készülékek azonnal felbukkannak az alkalmazásban, a beüzemelés gyerekjáték egyszerűségű. A Xiaomi saját Wi-Fi 6 routere egy dedikált IoT antennával is rendelkezik, ami felgyorsítja a folyamatot, de tapasztalataink szerint bármilyen más routerrel is gördülékeny a beüzemelés és az üzemeltetés.

©

Wifire vele!

A Xiaomi okosotthon kütyük jelentős része wifi-kapcsolattal rendelkezik. Ilyen például az 52 ezer forintos Mi Air Purifier 3H légtisztító, amely jelen tesztünk legnagyobb és legnehezebb darabja. A 380 m3/óra légáteresztésű, szinte hangtalan működésű eszköz nemcsak a por és a füst ellen veszi fel a harcot, hanem a pollenek, gombaspórák és a kellemetlen szagok ellen is jól teljesít.

A levegő tisztaságáról és a páratartalomról a kis kijelzőn, illetve az alkalmazásban olvashatunk információkat. Az applikáció az esetlegesen hibás működésre, illetve a 10 ezer forintos szűrő használattól függően 6-12 havonta esedékes cseréjére is figyelmeztet, illetve segítségével időzíteni, programozni lehet a működést.

Maximum 45 négyzetmeteres szobákba ajánlott
©

Ugyancsak wifin keresztül kommunikál a 120 ezer forintos Mi Robot Vacuum Mop Pro robotporszívó, ami egy töltéssel akár 180 négyzetméternyi felületet is képes felporszívózni, illetve felmosni. A maximum 2 centiméteres küszöbök leküzdésére képes robot relatíve halk működésű, de érdemes úgy időzíteni, hogy akkor dolgozzon, amikor nem vagyunk otthon.

Beprogramozható, hogy váratlan hazaérkezésünk hatására automatikusan a dokkolóra induljon a készülék, melynek szívóerejét három fokozatban lehet állítani, és bárhol tartózkodhatunk, az alkalmazás mutatja, hogy a robot aktuálisan merre jár és mit csinál éppen.

A bútorok alá is befér
©

Szintén wifi-hálózaton lógnak a Xiaomi 12-13 ezer forintos éjjeli-, illetve asztali lámpái, melyeknek nemcsak a fényereje és színhőmérséklete változtatható akár az alkalmazásban is, hanem a lámpák akár csoportosítva is vezérelhetők, és késleltetett kikapcsolásra is rávehetők. Egy lámpát persze normál élethelyzetekben hagyományos módon gombbal kezelünk, és nem alkalmazásban matatva, mindenesetre remek dolog az automatizálási lehetőség és/vagy a hangvezérelhetőség.

Egy 5 ezer forintos okos konnektort is kipróbáltunk: a beledugott bármilyen eszköz távolról ki/bekapcsolható, és például akár a buszon ülve is áramtalanítható az esetleg bedugva felejtett vasaló.

Különböző színhőmérsékletek tanuláshoz, kikapcsolódáshoz
©

Kékfog

A kisebb és egyszerűbb készülékek wifi helyett Bluetoothon kommunikálnak a telefonunkkal, így távolról nem férhetők hozzá. Ilyen például a 14 ezer forintos vízforraló, mely tesztünk legkevésbé értelmezhető okos kütyüje. Az 1800 W-os eszköz ugyan gyönyörű és gyors, de nem igazán érezzük szükségesnek a vízhőfok applikációval történő leolvasását, illetve szabályozását.

Egy faék egyszerűségű eszközt nem biztos, hogy fel kell okosítani
©

A 13 ezer forintos fogkefe percenként 31 ezer apró mozgást végezve remekül teszi a dolgát, de itt sem igazán érezzük indokoltnak, hasznosnak a smart funkciókat. A nyomásérzékelés remek dolog, de ez alkalmazás nélkül is működik, a fogmosáselemzést pedig az első néhány használatot követően vélhetően senki sem fogja használni.

Ennél sokkal hasznosabb a mindössze 3 ezer forintos apró hő- és páratartalommérő. A gombelemről működő apróságból részletes információk, grafikonok nyerhetők ki, és megadhatjuk például, hogy ha egy adott szint alá csökken a hőmérséklet, akkor automatikusan bekapcsoljon az elektromos fűtőtest.

Egyszerű, de nagyszerű
©

Zigbee

Wifin és Bluetooth-on kívül egy harmadik vezeték nélküli adatátviteli technikát is használ a Xiaomi rendszere, ami nem más, mint az alacsony válaszidejű, Zigbee nevezetű okosotthon kommunikációs protokoll. Az ezzel történő ismerkedést a 27 ezer forintos Mi Smart Sensor Settel érdemes megkezdeni, melynek fő egysége egy a konnektorba dugható központi modul. Utóbbi wifin kommunikál a külvilággal és Zigbeen keresztül a hozzá csatlakoztatott eszközökkel.

Minden benne van, ami kezdéshez jól jöhet
©

A szett részét képezi két mozgásérzékelő, két nyitásszenzor, valamint egy kapcsoló, melyek néhány ezer forintos áron külön is megvásárolhatók, illetve egy központi egységhez maximum harminc ilyen eszközt csatlakoztatni.

Gyerekjáték egyszerűségű beprogramozni például, hogy az ablak kinyitására kikapcsoljon a légtisztító, hogy az ajtó nyitására pihenőre térjen a porszívó, vagy hogy az ajtócsengőként használt kapcsoló lenyomásának hatására akár a mobilunk is jelezze a látogató érkezését. A rendszerbe mozgásérzékelő és kamera is könnyen beköthető, illetve definiálható, hogy adott funkciók csak adott idősávokban működjenek.

Központi egység
©

Egyéb lehetőségek

A gyártó kínálatában egy 8 ezer forintos okosmérleg is található, mely nem egyszerűen csak a testtömegünket állapítja meg, hanem számos elemzést végez a testünkön. A mérlegre elegendő ráállni, a rendszer felismeri a használóját, és Bluetoothon keresztül továbbítja a mért értékeket az alkalmazásba. Utóbbi viszont nem a fentiekben említett Mi Home, hanem a többek közt a Xiaomi aktivitásmérőihez is használt Mi Fit (Android, iOS).

Testzsír arányt és csonttömeget is képes mérni
©

A 24 ezer forintos Mi Box S tévéokosítóhoz nincs szükség alkalmazásra, hanem csak egy szabad HDMI-portra a tévénken. Ez a kütyü nemcsak a régi tévék felokosításához jó, hanem arra is, ha az amúgy modern új tévénk nem hajlandó lejátszani bizonyos nagy felbontású tartalmakat. Az Android szoftveres kis dobozka 4K, 60 fps, HDR és DTS támogatással rendelkezik, elérhető vele az összes népszerű streaming platform, a távirányítója pedig nem infrás, hanem bluetoothos.

HDMI 2.0 támogatással
©

A Xiaomi legtöbb okosotthon eszközének doboza büszkén hirdeti magán a Google Asszisztens és Amazon Alexa támogatást, aminek köszönhetően hangutasítással is vezérelhetők a különböző kütyük. Vagyis ha például azt mondjuk – angolul –, hogy "kapcsold be a karácsonyfát", akkor ennek hatására az okoskonnektorba csatlakoztatott karácsonyfa égősor azonnal bekapcsol.

Tapasztalataink szerint az Alexa-támogatás egyelőre csak körülményes módon, a régiós beállításokkal történő trükközéssel használható. Ennek kapcsán a hazai importőrtől sem kaptunk megnyugtató választ, azt viszont megtudtuk tőlük, hogy a Google Asszisztens zökkenőmentesen működik.

Konklúzió

Sem diplomás programozónak, sem végtelenített bankkártyájú krőzusnak nem kell lennünk ahhoz, hogy megismerkedhessünk az okosotthonok izgalmas és jó esetben nem öncélúan érdekes, hanem sokkal inkább hasznos világával.

Ebben akár a Xiaomi termékkínálata is a segítségünkre lehet. Nem biztos, hogy minden felokosított készülékre szükségünk lesz, érdemes olyan eszközöket választani, melyek ténylegesen könnyebbé tehetik a mindennapi életünket.

Az okos vízforraló vagy -fogkefe nélkül például bőven lehet teljes életet élni még 2021-ben is, egy jól megválasztott, korrektül automatizált szenzoros konfigurációval azonban nem nagyon lőhetünk mellé.

Hozzászólások