Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A két korábbi tesztrakéta a földet érés pillanatában robbant fel, a harmadik percekkel a leszállás után.

Sikerült függőlegesen leszállnia a SpaceX Mars-utazásra tervezett kísérleti rakétájának, de a landolás után néhány perccel felrobbant. A korábbi két prototípusnál is hasonló gond volt, igaz, azok a leszállás pillanatában robbantak fel, most legalább földet érni sikerült. Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

Elon Musk vállalatának marsi utazásra tervezett űrhajójának az SN10 nevű prototípusa helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson. Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, közvetlenül a hajtőműveknél. Ennek ellenére rendben földet ért, és már néhány perce állt az indítóálláson, amikor hatalmas robbanás történt. Az űrhajó ezután földbe csapódott és megsemmisült.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások